nieuws

Maastricht exploiteert MECC zelf

regios

De gemeente Maastricht gaat het MECC zelf exploiteren. Het gemeentebestuur van Maastricht heeft besloten het MECC over te nemen en onder te brengen in een nieuwe BV: MECC Maastricht BV.

Dit besluit is de uitkomst van gesprekken tussen de gemeente en de Rai, die medio 2012 bij de gemeente aangaf de exploitatie van het MECC niet meer als kernactiviteit te beschouwen De Rai wil eveneens de joint venture met de gemeente Maastricht beëindigen.

De gemeente Maastricht heeft als eigenaar, huurder en verhuurder belang bij het voortzetten van de activiteiten in het MECC. Stopzetten leidt tot hoge kosten. Daarnaast zorgt het MECC voor werkgelegenheid, economische spin-off en draagt positief bij aan het imago van de stad. Afgelopen vrijdag presenteerden de gemeente Maastricht, de Rai en de directie van het MECC de details van het akkoord, in aanwezigheid van de Samenwerkende Hotels Maastricht, het Maastricht Convention Bureau en Maastricht Health Campus.

Het vastgoed van het MECC is grotendeels eigendom van de gemeente Maastricht. Het congrescentrum, de expo foyer en de gronden inclusief parkeerplaatsen zijn in eigendom van de gemeente. Naast vastgoedeigenaar, is de gemeente huurder van vastgoed: de hallen, de Forumpassage, de centrale hal, de Westentree (eigendom van Annexum) en de parkeergarage (eigendom van SNS). Het gehele complex verhuurt de gemeente aan de exploitant: MECC BV. Sinds 1996 is de Rai voor 75 procent aandeelhouder in deze BV. De gemeente is mede-exploitant en heeft 25 procent van de aandelen.

Reageer op dit artikel