nieuws

Herstel Amsterdamse woningprijzen

regios

De mediane verkoopprijs van appartementen in Amsterdam steeg in het eerste kwartaal van 2013 met 3,1 procent tot 205.650 euro. Dit is echter nog ruim 3 procent lager dan een jaar geleden, toen deze nog 212.700 euro was. Dat blijkt uit de gisteren verschenen Gerard W. Bakker Woningmarktrapportage Amsterdam.

Herstel Amsterdamse woningprijzen

De mediane verkoopprijs van woonhuizen steeg 9,5 procent, maar dit is vooral een herstel van het veel lagere derde en vierde kwartaal. Woonhuizen hebben nu met 282.750 euro weer hetzelfde prijsniveau als een jaar geleden. Het aanbod van appartementen en woonhuizen daalde het afgelopen kwartaal met 10 procent naar 7.619. Een jaar geleden stonden in Amsterdam 6.934 woningen te koop. Makelaar Almar Bakker noemt het opvallend ‘in positieve zin’ dat na een kleine prijsstijging in het vierde kwartaal van 2012 (+1,8 procent) de prijs van appartementen nu verder stijgt met ruim 3 procent.

Voor de afname van het aanbod kon hij een aantal redenen bedenken. ‘Ten eerste was er het voorgaande kwartaal een sterke toename van het aantal transacties, ten tweede kiezen eigenaren tegenwoordig vaker voor verhuur in plaats van verkoop. Verder zal een aantal woningeigenaren wachten met verkoop totdat de markt aantrekt. De looptijd is op dit moment gemiddeld 83 dagen, wat eigenlijk relatief kort is en bijna 10 procent korter dan het voorgaande kwartaal.’

Volgens hem kunnen woningen nog steeds goed worden verkocht als de prijs-kwaliteitverhouding goed is. ‘Veel woningen hebben echter een te hoge vraagprijs’, voegt hij eraan toe. Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) stelt in het Parool dat de Amsterdamse woningmarkt profiteert van de schaarste. ‘Na vijf jaar crisis worden minder huizen gebouwd en niemand verhuist. Er zijn haast geen nieuwe huizen, terwijl de stad groeit. Er kwamen vorig jaar bijna 10.000 Amsterdammers bij. Die willen wonen’, aldus MVA-voorzitter Eefje Voogd.

Volgens haar lijkt het erop dat de huizenprijzen in Amsterdam het vorig kwartaal de bodem hebben bereikt. Volgens MVA-cijfers daalde het aantal verkochte Amsterdamse woningen in het eerste kwartaal met 27 procent tot 1.480 woningen. Die daling werd verwacht, nadat de verkopen in het laatste kwartaal van vorig jaar 30 procent stegen. Kopers wilden nog snel een huis kopen met een aflossingsvrije hypotheek.  

Reageer op dit artikel