nieuws

Grondtransactie PSV ‘ongeoorloofde staatssteun’

regios

De 48,2 miljoen euro die de gemeente Eindhoven betaalde voor de grond onder het Philips-stadion en trainingscomplex De Herdgang is ongeoorloofde staatssteun. Dat blijkt uit een brief van Joacquin Almunia, vicevoorzitter van de Europese Commissie, die in bezit is van de Volkskrant. Met de grondtransactie voorkwam Eindhoven het faillissement van PSV.

Grondtransactie PSV ‘ongeoorloofde staatssteun’

Brussel verwijt Eindhoven niet als een commerciële partij te hebben gehandeld. ‘Uit de informatie die de Commissie is verschaft, blijkt niet dat de gemeente enig voornemen had op die transacties winst te maken, maar veeleer dat zij probeerde een verlies te vermijden. Zij bouwde garanties in om de transactie neutraal te maken voor de begroting. Dit zou niet acceptabel zijn geweest voor een gemiddelde investeerder in een markteconomie’, aldus Almunia in de brief. De Eindhovense wethouder Staf Depla zei beroep aan te tekenen bij het Hof van Justitie in Luxemburg. ‘Het argument van de winstgevendheid staat nergens in de wet, het zou verstrekkende gevolgen hebben voor de rol van de overheid’, aldus Depla tegen de Volkskrant.

Hetzelfde hof sprak gisteren Eindhoven juist vrij in een andere zaak. Bij een project in de wijk Doornakkers heeft Eindhoven geen Europese regels voor aanbesteding gebroken, concludeerde de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gisteren. De Europese Commissie daagde Nederland in 2010 voor het hof omdat het vond dat Eindhoven de aanbesteding van een gemeenschapscentrum in Doornakkers niet volgens de Europese regels had gedaan. Eindhoven gunde in 2007 de opdracht aan Hurks vastgoedontwikkeling. Brussel meende dat te weinig andere bedrijven een gooi hadden kunnen doen naar de opdracht van meer dan 30 miljoen euro.

Reageer op dit artikel