nieuws

Duurzaam verbouwd kantoor GasTerra geopend

regios

Prins Willem-Alexander opende afgelopen donderdag het nieuwe kantoor van GasTerra in Groningen. Twee jaar geleden sloten eigenaar Triodos Vastgoedfonds en huurder GasTerra een green leasecontract. Daarmee kwamen beide partijen overeen een bestaand kantoorpand in het centrum van Groningen kwalitatief hoogwaardig te renoveren en daarbij een maximale energiebesparing te realiseren.

Het pand, aan de Stationsweg in Groningen, is door Triodos Vastgoedfonds aangekocht voor huurder GasTerra en duurzaam gerenoveerd van energielabel G naar A+. Het green leaseconcept, een pioniersconcept van Triodos Bank, ligt hieraan ten grondslag.

‘Het uitgangspunt van een green leasecontract is een bestaand gebouw duurzaam te renoveren, zonder dat dit gevolgen heeft voor de huurprijs. Door het gebouw ingrijpend duurzaam te renoveren wordt een indrukwekkende energiebesparing gerealiseerd waardoor de energiekosten veel lager worden dan in een vergelijkbaar, niet gerenoveerd kantoor. De renovatie wordt terugbetaald uit de ‘winst’ die de energiebesparing oplevert. Een simpel concept, dat op veel grotere schaal toepasbaar is’, aldus Guus Berkhout, fondsmanager van Triodos Vastgoedfonds. ‘Het green leasecontract zou zelfs als een katalysator kunnen dienen om de verlamde bouwsector een nieuwe impuls te geven.’

Reageer op dit artikel