nieuws

Begin bouw omstreden Westermoskee

regios

Na jaren van rechtszaken en geruzie is donderdagmiddag de bouw begonnen van de omstreden Westermoskee op het in onbruik geraakt Riva-terrein in Stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam-West. Naar verwachting duurt de bouw achttien maanden.

Begin bouw omstreden Westermoskee

Beleggingsmaatschappij Manderen bouwt het prestigieuze gebedshuis in opdracht van de Turkse moskeevereniging Aya Sofia. De kosten voor het project, een ontwerp van het Frans-Joodse architectenpaar Marc en Nada Breitman, bedragen zo’n 6 tot 7 miljoen euro.

Volgens het oorspronkelijke plan had het gebedshuis er al moeten staan, maar verschillende conflicten frustreerden het bouwproces jarenlang. Aya Sofia zou de moskee aanvankelijk samen met woningcorporatie Stadgenoot (voorheen Het Oosten) bouwen. De Turkse organisatie zou verantwoordelijk zijn voor de moskee zelf, de woningcorporatie zou de bijhorende woningen en bedrijfsruimten voor haar rekening nemen. Niet lang na het officiële begin in 2006 kregen de twee partijen echter ruzie, waardoor de bouw jarenlang stillag. Stadsdeel West liet vorige maand nog weten de benodigde vergunning niet in te trekken, nadat enkele omwonenden hierom hadden gevraagd.

Reageer op dit artikel