nieuws

‘Bankgarantie voor nieuw stadion ook staatssteun’

regios

Nu de Europese Commissie de grondtransactie tussen Eindhoven en PSV tot ongeoorloofde staatssteun heeft bestempeld, dreigt Brussel ook andere steunoperaties aan voetbalclubs te blokkeren. Zo kan de gewenste bouw van een nieuw Feyenoord-stadion in Rotterdam op losse schroeven komen te staan.

‘Bankgarantie voor nieuw stadion ook staatssteun’

Dat stelde vrijdag Flora Goudappel, rechtsdeskundige en PvdA-bestuurder in Rotterdam in het Algemeen Dagblad. Ze stelt dat Brussel mogelijk de bouw van het nieuwe stadion zal blokkeren, omdat de financiering ervan eveneens kan worden aangemerkt als ongeoorloofde staatssteun. Dan gaat het vooral om de eventuele bankgarantie van 165 miljoen euro van de gemeente aan voetbalclub Feyenoord. ‘Het zou me verbazen als dit mag. Het levert een voordeel op dat zonder gemeentesteun niet zou zijn verkregen’, aldus Goudappel in het AD.

Overigens staat nog niet vast of het nieuwe stadion er komt. Rotterdammers staan kritisch tegenover de nieuwbouw van maar liefst 313 miljoen euro in crisistijd. Bovendien zien de inwoners De Kuip, het huidige stadion, niet graag verdwijnen. In een peiling zei een meerderheid van de Rotterdammers een voorkeur te hebben voor renovatie van De Kuip in plaats van nieuwbouw. Brussel zal ook kritisch kijken naar Almelo, dat de bouw van een nieuw stadion voor Heracles met 25.000 m2 retail wil steunen. Ook hier woedt echter nog een discussie over de wenselijkheid van zoveel nieuwbouw in crisistijd.

> Nieuwsstelling

Reageer op dit artikel