nieuws

Overbetuwe en Lingewaarde laken Nijmeegse retailpark

regios

De gemeenten Overbetuwe en Lingewaard hebben bezwaar tegen het geplande Retailpark in Ressen bij Nijmegen. In een gezamenlijke brief aan de gemeente Nijmegen maakten zij dat kenbaar.

Overbetuwe en Lingewaarde laken Nijmeegse retailpark

De gemeente Nijmegen wil op deze locatie grote perifere detailhandelsvestigingen ruimte bieden, die met hun assortiment een aanvulling vormen op de winkels in de binnenstad en omliggende winkelkernen. Het gaat in totaal om 30.000 m2 winkelruimte. Maar Overbetuwe en Lingewaard vinden dat de werkwijze van de gemeente Nijmegen niet getuigt van een goede ruimtelijke ordening; Nijmegen ontwikkelt het park namelijk zonder dat daarover met de overige regiogemeenten overeenstemming is bereikt. Het exploitabel maken van de door Nijmegen verworven gronden, mag volgens Lingewaard en Overbetuwe geen doorslaggevende betekenis hebben voor de ontwikkeling.

Het park zal niet alleen veel effect hebben op de Nijmeegse binnenstad, maar ook op de omliggende winkelkernen en detailhandelsclusters op bedrijventerreinen in Overbetuwe en Lingewaard, verwachten de gemeentes. Er valt namelijk geen harde scheiding te maken in het consumentengedrag. Doelgericht aankopen in het Retailpark en vergelijkend winkelen in de winkelkernen loopt deels in elkaar over. Ook zal er altijd sprake blijven van een overlap in het assortimentaanbod, waardoor er per definitie negatieve gevolgen zijn voor de bestaande winkeliers. In de huidige tijden van economische crisis, vinden de gemeenten dit maatschappelijk en economisch onverantwoord.

De gemeenten zijn van mening dat Nijmegen zich voornamelijk zal moeten richten op een toekomstbestendige winkelstructuur en de versterking van bestaande winkellocaties. In tegenstelling tot de ontwikkeling van het Retailpark, zou de gemeente Nijmegen prioriteit moeten geven aan de ontwikkeling van een stadsdeelcentrum in Nijmegen-Noord (de Citadel), omdat deze wel voorziet in de behoefte van de inwoners van de Waalsprong.

Reageer op dit artikel