nieuws

Nieuwbouw stadhuis Almelo plots op losse schroeven

regios

De nieuwbouw van het stadhuis in Almelo is onzeker geworden. De gemeenteraad zou vestiging in een bestaand gebouw willen afdwingen. Op 6 maart gunde het gemeentebestuur de bouw voorlopig aan TBI-dochters Koopmans Bouwgroep en JP van Eesteren. Twee dagen later staat dat besluit plots op de helling na een geheime vergadering.

Nieuwbouw stadhuis Almelo plots op losse schroeven

Daarin deelde het college de gemeenteraad mee dat de aanbesteding is uitgesteld vanwege ‘financieel-economische’ redenen. Almelo wil die mededeling niet toelichten. Het gemeentebestuur heeft de gemeenteraad geheimhouding opgelegd.

De TBI-dochters zijn ontstemd over het ‘geheime’ besluit. ‘Werknemers zijn het project al aan het voorbereiden. Op het hoogtepunt van de bouw kunnen hier zeker honderd man aan het werk. Het zou heel slecht nieuws zijn als de bouw niet doorgaat’, aldus Hans Smit, directeur van Koopmans uit Enschede. Enkele dagen daarvoor zei hij tegen RTV Oost nog ‘te genieten’ van het besluit. Hij werd vrijdagochtend telefonisch ingelicht door B&W. De gemeenteraad ging in november 2012 nog akkoord met 58 miljoen euro aan stichtingskosten van de nieuwbouw. Het Almelose bestuur suggereert dat dit bedrag niet afdoende zou zijn.

Volgens directeur Smit is het geen budgetkwestie. ‘De aanneemsom ligt 10 procent onder het beschikbare budget van de gemeente, blijkt uit de stukken. Wij begrijpen dat het vooral een politieke kwestie is. De gemeenteraad is zeer kritisch over de nieuwbouw en wil vestiging in een bestaand gebouw. B&W zou die mogelijkheid nu gaan onderzoeken.’ Over een kleine drie weken krijgen de bouwbedrijven meer duidelijkheid. ‘Op 6 maart is de nieuwbouw voorlopig aan ons gegund. Na twintig dagen moet dan de definitieve gunning volgen. We gaan binnenkort weer met B&W om tafel.’

Reageer op dit artikel