nieuws

Mismatch tussen vraag en aanbod bedrijfsruimte Utrecht

regios

400 bedrijven in de regio Utrecht willen binnen vijf jaar verhuizen, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). Er is vooral vraag naar bestaande huisvesting op bedrijventerreinen en kantoorlocaties. Maar de ondernemers hebben moeite met het vinden van een geschikt pand.

Mismatch tussen vraag en aanbod bedrijfsruimte Utrecht

De KvK deed onderzoek naar verbouwings- en verplaatsingswensen onder ruim 13.000 ondernemers. Ondanks de recessie en de toenemende leegstand willen 400 ondernemers in de regio – 10 procent van de deelnemers aan het onderzoek – verhuizen. Opvallend is dat de bedrijven vooral belangstelling hebben voor bestaande panden op bedrijventerreinen en kantorenlocaties. 62 procent van de bedrijven die willen verhuizen, wil graag een bestaand pand huren en 20 procent wil een bestaand pand kopen.

Bij het verwezenlijken van hun plannen zeggen de bedrijven op financieringsproblemen en een ongeschikt aanbod te stuiten. Aangezien er veel leegstand van bedrijfsruimte is in de regio, betekent dit dat er een mismatch tussen vraag en aanbod is. De oplossing van deze mismatch zit volgens de KvK in maatwerk per pand en afstemming tussen makelaars, projectontwikkelaars, eigenaren van panden en overheden. De KvK gaat dit jaar diverse vastgoedbijeenkomsten organiseren met het bedrijfsleven om hardnekkige gevallen van leegstand effectief aan te pakken. Ook werkt de KvK samen met overheden aan het terugbrengen van planvoorraden voor nieuw vastgoed.

Reageer op dit artikel