nieuws

Leegstandspercentage Zuidas opnieuw gedaald

regios

Het aanbod van kantoorruimte op de Amsterdamse Zuidas is gedurende 2012 teruggelopen tot het laagste niveau sinds 2005. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor die Jones Lang LaSalle in opdracht van Dienst Zuidas opstelt.

Leegstandspercentage Zuidas opnieuw gedaald

Het aanbod bedroeg eind 2012 ongeveer 51.500 m2, wat overeenkomt met een leegstandspercentage van 7,9 procent. Dit ligt ver onder het gemiddelde in zowel Amsterdam (15,0 procent) als Nederland (14,4 procent).

Ook de opname op de Zuidas is in 2012 verder afgenomen, van ongeveer 28.000 m2 naar 19.000 m2 verhuurbaar vloeroppervlak. De grootste transactie vorig jaar betrof de uitbreiding van Spaces met 8.400 m2 in het kantoorgebouw Vivaldi Offices II. Doordat weinig kantoorgebruikers op de Zuidas vertrokken, was de zogenoemde netto absorptie in 2012 positief. Dit betekent een groei van de voorraad in gebruik. De door internationale partijen gebruikte kantorenvoorraad groeide ook en bedroeg eind van het jaar 31 procent.

Na een relatief lange periode met weinig bouwactiviteiten zijn er momenteel twee projecten (Deloitte, 40.000 m2 en AkzoNobel, 13.500 m2) in aanbouw. Daarnaast verwacht men begin 2014 te beginnen met het nieuwe hoofdkantoor van Stibbe (14.400 m2). Los van deze ontwikkelingen creëert het lage leegstandspercentage momenteel enige schaarste aan kwalitatieve kantoorruimte. Dit oplopende tekort heeft er al toe geleid dat er op de Zuidas geen passend aanbod was voor een aantal zoekende kantoorgebruikers, constateert Jones Lang LaSalle.

Reageer op dit artikel