nieuws

Hearing over herontwikkeling GZG-locatie

regios

De gemeenteraad van Den Bosch bespreekt in april een voorstel voor de herontwikkeling van het GZG-terrein. Het gaat om een terrein van 5 hectare in een historische binnenstad. Een nieuwe bibliotheek/stadsarchief is onderdeel van het plan.

Hearing over herontwikkeling GZG-locatie

Ter voorbereiding vindt er vanavond om 19.30 uur een hearing plaats in het Bestuurscentrum achter het stadhuis van Den Bosch. De hearing is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Tijdens de hearing staan onder andere de volgende vragen centraal: Wat is er nodig om het huidige GZG-plan ‘los’ te trekken? Wat zijn landelijke ervaringen bij vergelijkbare stedenbouwkundige (faserings)plannen? Hoe wordt het Agora-concept (nieuwbouw bibliotheek/stadsarchief) beoordeeld?

Voor de hearing is een aantal getuige-deskundigen uitgenodigd, zoals: Pieter Affourtit, algemeen directeur WPM Groep; Peter van der Gugten namens ontwikkelingscombinatie vof GZG; Henk Jagersma, directievoorzitter Syntrus Achmea Vastgoed; Willem Vetter, Kamer van Koophandel Brabant; Tess Broekmans en Sjoerd Feenstra, directeuren Bureau Urhahn Urban Design; prof dr. Frank Huysmans, hoogleraar Bibliotheekwetenschap, Universiteit van Amsterdam; en Hanneke Veen, directeur Openbare bibliotheek Assen.

In de historische binnenstad van Den Bosch kwam vorig jaar door het vertrek van het Groot Zieken Gasthuis naar het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis 5 hectare terrein vrij. Door de crisis is de oorspronkelijke grootschalige herontwikkeling van de baan. Het plan is nu in delen geknipt.

Voor de oorspronkelijke grootschalige ontwikkeling van het GZG-terrein tekenden AM en Heijmans Vastgoed zeventien jaar geleden al. In die zeventien jaar ontwikkelden de projectontwikkelaars, verenigd in de vof GZG, een masterplan voor het terrein. Volgens Binnenlands Bestuur van november 2012 ontwierpen stedenbouwkundige Kees Rijnboutt en landschapsarchitect Peter Lubbers een samenhangend plan voor de locatie met ruimte voor ongeveer 500 woningen, 28.000 m2 hoogwaardig winkelareaal, een nieuwe stadsbibliotheek en 900 ondergrondse parkeerplekken en fietsenstallingen. Monumentale gebouwen werden gecombineerd met moderne architectuur. In 2009 werd het masterplan vastgesteld. Met het plan wil Den Bosch tot de top-10 van winkelsteden gaan behoren.

Reageer op dit artikel