nieuws

Hanson wil investeren in Haagse sociale woningbouw

regios

Hanson Asset Management gaat woningen ontwikkelen, realiseren en afnemen in Den Haag. Het Britse family office sloot daartoe een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente, tijdens de Mipim in Cannes.

Hanson wil investeren in Haagse sociale woningbouw

Volgens een woordvoerster van wethouder Marnix Norder (stadsontwikkeling en volkshuisvesting) komt de nadruk op sociale woningbouw die corporaties door hun financiële problemen niet meer voor hun rekening kunnen nemen. Onbekend is om hoeveel woningen het gaat, maar met Hanson heeft Den Haag naar eigen zeggen een van de grootste en meest succesvolle asset managers aan de haak geslagen. De beheerde vastgoedportefeuille omvat voor 2,5 miljard euro aan kantoren, winkels en woningen in Europa. De Britten vinden Den Haag interessant vanwege de bevolkingsgroei van 6.000 per jaar, de stijging van de inkomens en de behoefte aan meer huurwoningen, aldus de gemeente.

Hanson Asset Management ontstond eind jaren negentig nadat het miljardenconglomeraat Hanson de ondernemingen Imperial Tobacco, The Energy Group, US Industries en Millennium Chemicals verkocht. De huidige voorzitter Robert Hanson richtte Hanson Asset Management op, dat asset manager werd van de bezittingen van de familie Hanson. Daar zijn andere private-wealthpartijen bijgekomen. De Britten zien kansen op de Nederlandse markt, nu corporaties het financieel moeilijk hebben. De contacten met de gemeente Den Haag kwamen tot stand tijdens de Expo Real.

Daarnaast maakte Den Haag afspraken met Vesteda voor de afname van 100 woningen per jaar in de komende vijf jaar. Ze vallen in de prijsklasse tussen 700 en 900 euro per maand. Volgens een ruwe berekening van Vastgoedmarkt bedraagt de investering ongeveer 160.000 euro per woning, ofwel 16 miljoen euro per jaar. Eerder tekende Syntrus Achmea al voor de afname van 1.250 woningen in Den Haag in de komende vijf jaar. In 2013 verwacht Den Haag een woningbouwproductie van 1.800, waarvan 90 procent huur. Vorig jaar waren het er nog 1.400.

Reageer op dit artikel