nieuws

Financiële strop dreigt voor Venlo Greenpark

regios

Na het miljoenentekort van wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Venlo dreigt opnieuw een forse tegenvaller voor de regio. Door gebrek aan belangstelling is de kans groot dat ook de exploitatie van Venlo Greenpark een miljoenenstrop oplevert, aldus De Limburger

Financiële strop dreigt voor Venlo Greenpark

De ontwikkeling van het bedrijvenpark op het Floriadeterrein komt niet van de grond. In het gunstigste geval komt het tekort in 2024 uit op 2,7 miljoen euro. Als het tegenzit, kan dit oplopen naar 10,9 miljoen euro. Daarbij wordt aangenomen dat alle grond in het hart van tuinbouwgebied Greenport binnen tien jaar wordt verkocht.

Het bedrijfsplan uit 2008 ging uit van 200.000 m2 kantoor voor 250 euro per m2. Nog geen jaar later bleek uit marktonderzoek van DTZ Zadelhoff in opdracht van MAB Development dat Venlo geen kantorenmarkt was en ook nooit zou worden. De regiogemeenten besloten de doelstelling aan te passen: er werd minder grond gereserveerd voor kantoren en de prijs ging fors omlaag. Maar nog steeds is de belangstelling voor Venlo Greenpark gering. De torenhoge rentelasten dreigen nu steeds verder op te lopen. Toch handhaaft de regio de ambitie om Greenpark te ontwikkelen tot een campus van kennisintensieve bedrijven en instellingen.

Reageer op dit artikel