nieuws

Breda gaat door met Wonen boven winkels

regios

Het project Wonen boven winkels heeft tot nu toe geleid tot een toename van 61 wooneenheden in 32 gerenoveerde panden in de binnenstad van Breda. Het project krijgt een doorstart.

Breda gaat door met Wonen boven winkels

Het doel van het project Wonen boven winkels is om een bijdrage te leveren aan de levendigheid van de binnenstad. Daarnaast draagt het project bij aan het behoud van historisch erfgoed, het kwalitatieve woonaanbod, het vergroten van de veiligheid en sociale controle en de huisvestingsopgave. Er is inmiddels in 32 panden geïnvesteerd. Nog eens 92 appartementen/wooneenheden komen voor herstel van de woonfunctie in aanmerking. Om verschillende redenen is dat (nog) niet gebeurd, zoals door financieringsproblemen of door regelgeving ten aanzien van monumenten. Om dat alsnog te kunnen realiseren, wordt het project nu gecontinueerd.

In 2009 stelde de gemeenteraad van Breda 1 miljoen euro beschikbaar voor dit project. Eigenaren werden met een zogenoemde aanmoedigingspremie van 10.000 euro per pand gestimuleerd om daadwerkelijk investeringen in het pand te doen. Bob Bergkamp, wethouder Wonen: ‘Het aantal panden laat zien dat er nog veel potentie is en kansen liggen. Daarom hebben we besloten het project een doorstart te geven. Deze doorstart kent geen financiële impuls. Simpelweg omdat het beschikbare budget op is. Maar ook omdat is gebleken dat de zogenoemde stimuleringsinvestering van 10.000 euro per pand niet doorslaggevend was om wel of niet mee te doen. Ik heb vertrouwen in deze doorstart, omdat eigenaren in de huidige markt kunnen profiteren van een goede return on investment.’

Reageer op dit artikel