nieuws

Bouwfonds helpt bewoners bij energiebesparing

regios

Nieuw Kortenoord in Wageningen is de eerste nieuwbouwwijk in Nederland waar bewoners actief worden begeleid bij energiebesparing. Initiatiefnemer Bouwfonds Ontwikkeling biedt energiebesparende maatregelen die boven de wettelijke voorschriften liggen, gesubsidieerde zonnepanelen en een energiecoach die gedragsadvies geeft.

Bouwfonds helpt bewoners bij energiebesparing

De woonwijk wordt volgens Bouwfonds met 350 woningen op een oppervlakte van 56 hectare een van de grotere duurzame wijken van Nederland. Alle woningen worden voorzien van extra energiebesparende maatregelen, waaronder warmte- en koudeopslag, extra isolatie en een grote waterberging. Nieuw Kortenoord is daarnaast zo ontworpen dat fietsers zich sneller door de wijk kunnen bewegen dan automobilisten. Bewoners betalen al snel de helft tot een derde minder aan energiekosten dan gemiddeld.

In samenwerking met de gemeente en met subsidie van de provincie Gelderland biedt Bouwfonds Ontwikkeling onder gunstige voorwaarden zonnepanelen aan aan bewoners van Nieuw Kortenoord. Ruim zeventig huishoudens maken al gebruik van het aanbod. Een energiecoach geeft extra tips om nog meer energie te besparen. Bas van de Griendt, milieumanager Bouwfonds Ontwikkeling: ‘Wanneer energiebesparende voorzieningen worden gecombineerd met gedragsverandering, kan een huishouden een energiebesparing tot 25 procent realiseren. Gemiddeld komt dat neer op ongeveer 250 euro per jaar. De energiecoach analyseert het energieverbruik, vergelijkt het bijvoorbeeld met dat van de buren en geeft vervolgens tips over een zuiniger gebruik.’

Reageer op dit artikel