nieuws

Amvest bouwt 390 woningen in Stadsdeel-Oost

regios

Amvest en de gemeente Amsterdam tekenden een overeenkomst voor de bouw van 390 nieuwe woningen in Stadsdeel Oost. In het Cruquiusgebied ontwikkelt Amvest de woningen op zes kavels.

Amvest bouwt 390 woningen in Stadsdeel-Oost

 Op een van die kavels is nu nog betonmortelcentrale Albeton gevestigd. Dit bedrijf bouwt elders in de stad een nieuwe betonmortelcentrale en verdwijnt dan uit dit gebied. Met de bouw van 390 woningen begint Amvest met de herontwikkeling van dit gebied tot een woon/werkgebied. In 2014 moet het eerste woningproject zijn gerealiseerd.

De aanpak van het gebied is voor Amsterdam een voorbeeld hoe de gemeente nu omgaat met bouwprojecten. Amsterdam stelde spelregels op voor Stadsdeel Oost en speelt bij de ontwikkeling alleen een faciliterende rol. De overheid blijft verantwoordelijk voor wettelijke taken en de openbare ruimte. Amvest is verantwoordelijk voor het eventueel verwerven van bedrijven die er nog zitten, het bouwrijp maken van de grond en een goed beheer van zijn bezit. In ruil voor deze verantwoordelijkheid krijgt Amvest veel vrijheid bij de invulling van het plan. Amvest mag meer of minder woningen maken. Het plan mag ook wat groter of kleiner worden.

Het zijn volgens Amsterdam maatregelen die bij deze tijd horen. Wethouder Maarten van Poelgeest: ‘Het zijn moeilijke tijden voor de vastgoedsector. Tegelijkertijd biedt de stad veel moois voor mensen die iets willen. Ik hoop dat ook andere ontwikkelaars de handschoen oppakken. We kunnen die woningen goed gebruiken. Wienke Bodewes, algemeen directeur van Amvest: ’Het Cruquiusgebied heeft enorm veel potentie om een bruisende buurt te worden met een mix van wonen, werken en recreëren. Wij zien een goede markt voor zowel koop- als huurwoningen.’

Cruquius is een verouderd binnenstedelijk haven- en bedrijventerrein. Het is het laatste van de Amsterdamse eilanden dat nog niet is herontwikkeld. Het gebied wordt begrensd door de Entrepothaven en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het kan volgens Amvest een centrale plaats innemen tussen IJburg, Zeeburgereiland, de Oostelijke eilanden, het oude centrum en de Indische buurt. De meeste wijken rondom Cruquius hebben een woonbestemming. Daarom kan de herontwikkeling aanvullend zijn met een dynamische mix van functies. Het voormalige karakter van havengebied blijft behouden: woningen in en aan het water, een zeilschool en jachthaven. Het ontwerp van de herontwikkeling is gemaakt door het architectenbureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) uit Rotterdam.

Reageer op dit artikel