nieuws

Amsterdam voert bouw studentenwoningen op

regios

Woningontwikkelaars zijn begonnen met de bouw van 1.959 studentenwoningen in Amsterdam. Die moeten volgend jaar klaar zijn, meldde de gemeente woensdag. De gemeente wil dat er volgend jaar 9.000 studentenwoningen bij zijn gebouwd.

Amsterdam voert bouw studentenwoningen op

De hoofdstad kampt met een tekort van ruim 9.000 studentenkamers. Er zijn eerder al andere bouwprojecten begonnen, waardoor Amsterdam straks over meer dan 5.000 zelfstandige woningen en kamers in studentencomplexen beschikt. ‘Nog nooit streefden we naar zo’n hoog aantal studentenwoningen. Dit is een hele opgave’, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Ondanks de crisis gaan woningcorporaties en particuliere investeerders door met bouwen. Volgens de gemeente zijn ze gerustgesteld door de beslissing van Stef Blok, minister van Wonen, om de huur van studentenwoningen niet afhankelijk te maken van de WOZ-waarde. ‘Zonder deze aparte regeling was de kamerhuur niet rendabel geweest voor de bouwers. Nu is die onrust bij hen weggenomen’, verklaart de zegsman.

Toch moet er volgens de studentenorganisatie ASVA Studentenunie nog meer worden bijgebouwd, omdat de geplande woningen alleen genoeg zouden zijn voor nieuwe studenten. ‘Het tekort blijft zo in stand en de gemiddelde huurprijs van 470 euro zal ook niet dalen’, zegt voorzitter Michiel Stapper.

Reageer op dit artikel