nieuws

Waterwinbedrijf koopt bos van Nijmegen

regios

Waterbedrijf Vitens koopt 200 hectare bos van de gemeente Nijmegen. Het gaat om een deel van het bosgebied Heumensoord dat al in gebruik was als waterwingebied. Natuurmonumenten krijgt het hele 500 hectare grote bos in erfpacht.

De gemeente Nijmegen, Vitens en Natuurmonumenten sloten daartoe dinsdag na jaren van onderhandelen een overeenkomst. Nijmegen beschouwt het beheer van het bos aan de zuidrand van de stad niet als een gemeentelijke kerntaak en wil het geld dat verdiend wordt met de verkoop gebruiken om meer groen aan te planten in oude stadswijken.

De toegankelijkheid van Heumensoord mag niet veranderen, zo is afgesproken. Dat betekent dat de militaire deelnemers aan de Vierdaagse gewoon hun jaarlijkse kampement in het bos mogen blijven opbouwen. Defensie is dan de baas over het stuk bos waar vele duizenden militairen verblijven. Defensie mag ook het schietterrein in het natuurgebied blijven gebruiken.

Vitens is tevreden over de overeenkomst, die op 2 april van kracht wordt. Vanuit Heumensoord levert het bedrijf water aan 150.000 klanten. Natuurmonumenten is volgens een woordvoerder trots op het beheer van het gebied, dat erg populair is bij wandelaars en hardlopers.

Reageer op dit artikel