nieuws

Plan voor goedkope gemeentehypotheek

regios

Amsterdammers die een huis willen kopen, kunnen binnenkort bij de gemeente aankloppen voor een voordelige hypotheek. De PvdA werkt een plan uit voor een fonds om de compleet vastgelopen woningmarkt een impuls te geven, meldt Het Parool.

Plan voor goedkope gemeentehypotheek

Het plan komt van de Amsterdamse PvdA-fractie, met 15 van de 45 zetels de grootste partij in de raad, en wordt gesteund door partijen als pensioenfonds APG en de makelaarsvereniging Amsterdam. Het Amsterdamse hypotheekfonds mag alleen geld lenen aan mensen die in Amsterdam een woning willen kopen. De stad wil zo een alternatief bieden voor huizenkopers die bij banken geen hypotheek kunnen krijgen.

Het fonds is volgens de PvdA nodig omdat de bouw en verkoop van woningen compleet is ingestort, terwijl er de komende decennia wel veel meer woningen nodig zijn. Het voornaamste probleem is dat Amsterdammers door de strenge hypotheekregels en de extreem voorzichtige banken geen lening krijgen. De partij wil nu een gemeentelijk hypotheekfonds in het leven roepen met daarin enkele tientallen miljoenen om de woningmarkt uit het slop te trekken. Met dat geld kan volgens de raadsleden Arco Verburg, Ger Jager en Michiel Mulder, die het plan bedachten, honderden miljoenen aan vermogen worden aangetrokken, dat weer aan Amsterdammers kan worden uitgeleend.

Mulder zegt dat de PvdA twee opties onderzoekt. De eerste is een fonds dat een tweede hypotheek verstrekt voor de laatste twintig procent van de hypotheek van een woning, het deel dat door de strengere hypotheekregels niet meer geleend kan worden. Een andere mogelijkheid is een stadshypotheekbank die het hele bedrag leent, naar Deens model. Daarbij wordt tegenover elke hypotheek een langlopende obligatielening gezet. Beleggers steken hun geld via die obligatie dan rechtstreeks in een hypotheek. Deze eenvoudige leenvorm wordt sinds de grote stadsbrand in 1795 in Kopenhagen gebruikt.

Reageer op dit artikel