nieuws

Ook Utrecht kampt met crisis op vastgoedmarkt

regios

Ook in Utrecht kampt de commerciële vastgoedmarkt met tegenwind. Het geld wordt verdiend op minder meters. De leegstand in kantoren is verder toegenomen en in diverse winkelcentra is sprake van een dalende omzet in de non-foodsector.

Ook Utrecht kampt met crisis op vastgoedmarkt

Dat blijkt uit de Vastgoedmonitor 2012 die gisteren tijdens de Vastgoed Relatiemiddag van de gemeente Utrecht is gepresenteerd. Ook de markt voor bedrijventerreinen ondervindt de gevolgen van de economische recessie. In het afgelopen jaar is de gronduitgifte in Utrecht zeer bescheiden geweest. De kantorenleegstand in Utrecht steeg van 9,1 procent eind 2011 naar 10,4 procent eind 2012. In het Stationsgebied is nauwelijks leegstand (0,7%). Maar bedrijventerreinen Lage Weide (28 procent) en Oudenrijn (29 procent) kampen met juist met hoge leegstand. Door bestaande locaties te versterken en transformatie naar andere functies te faciliteren (zoals wonen of hotelfunctie) probeert Utrecht de leegstand tegen te gaan.

Met een gemiddelde leegstand van 4,5 procent staat de Utrechtse winkelmarkt er goed voor. Wel is sprake van een bovengemiddelde leegstand in winkelcentrum The Wall en is er enige vertraging in de plannen voor (her)ontwikkeling van winkelcentra. Daar staat een grootschalige uitbreiding van Woonboulevard Utrecht (Ikea) tegenover. De winkelhuren in de belangrijke Utrechtse winkelcentra zijn vrijwel geheel op peil gebleven en de historische binnenstad en Hoog Catharijne kennen nog steeds veel vraag.

In de bedrijfsruimtemarkt is het aanbod in 2012 weer fors gestegen naar een niveau van 2,9 keer de opname. Het gaat om 9 procent van de Utrechtse voorraad. Daarvan kan globaal de helft tot het incourant aanbod worden gerekend. Een relatief hoog aanbodpercentage is er voor de Cartesiusdriehoek. Op Lage Weide bevindt zich het grootste aanbodvolume, maar met 7,5 procent van de voorraad is dat minder dan gemiddeld in de stad. In 2012 is geen nieuw bedrijventerrein uitgegeven.

Reageer op dit artikel