nieuws

Nijmegen wil museum Tweede Wereldoorlog

regios

Nijmegen krijgt wellicht een nieuw museum over de Tweede Wereldoorlog. Gisteren ondertekenden de betrokken partijen een convenant over de samenwerking in de verkenningsfase. Het nieuwe WO II-museum moet komen in het voormalige fabriekspand de Vasim (12.000 m2 bvo).

Nijmegen wil museum Tweede Wereldoorlog

Hier is al de Cultuurspinnerij en bronsgieterij De Olifant gevestigd. Pal naast deze plek vond in september 1944 de legendarische Waaloversteek van de geallieerden plaats, onderdeel van de operatie Market Garden. De bouw zal al in 2014 moeten beginnen, dat is althans de gezamenlijke ambitie van de provincie Gelderland, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), gemeente Nijmegen en de Stichting Wereldoorlog Twee. Brink Groep en Tinker Imagineers adviseren de partijen over onder meer het museale concept, de bouw en de haalbaarheid. Door de vormgeving aan te laten sluiten op de inhoud en veel gebruik te maken van nieuwe media, moet het museum vooral een belevenis worden.

Het museum wordt ingericht op twee verdiepingen. Op de wat donkere benedenverdieping wordt de oorlog belicht. De bezoeker wordt meegenomen in de periode vanaf de jaren twintig tot de Neurenberg-processen tegen oorlogsmisdadigers en de wederopbouw. Vanuit de benedenverdieping gaat de bezoeker naar de lichte bovenverdieping. Deze ‘Boulevard van de Vrijheid’ wordt een plek over het belang van vrijheid en debat en het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. De komende maanden wordt de financiële haalbaarheid nader uitgewerkt. Daarna wordt het project voor besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten, de gemeenteraad en overige betrokkenen.

Reageer op dit artikel