nieuws

Lekkende toren Emmeloord blijft geld kosten

regios

Door nog eens bijna 800.000 euro in de Poldertoren te steken, hoopt de gemeente Noordoostpolder voor de komende tien jaar grotendeels een einde te maken aan de vele lekkages in de bekendste toren van Emmeloord. De voormalige watertoren is door de lekkages zwaar verliesgevend.

Lekkende toren Emmeloord blijft geld kosten

De gemeente presenteerde woensdag meerdere opties voor de Poldertoren, die de polderbewoners handenvol geld kostte. Ruim 4 miljoen werd er al geïnvesteerd in een verbouwing, maar dat geld spoelde met het lekwater weer net zo hard weg. De huidige waarde van de toren wordt geschat op slechts 450.000 euro. Verkoop lijkt daarmee op dit moment uitgesloten.

De toren werd in 2005 door de gemeente overgenomen van waterbedrijf Vitens. Een impulsaankoop, zo bleek uit een vorig jaar gepresenteerd rapport. Door onder meer slechte afspraken met projectontwikkelaar Provast lukte het niet om de toren volledig waterdicht te krijgen. Sindsdien probeert de gemeente van alles om het gebouw toch winstgevend te maken.

Een optie is de toren volledig opknappen voor 3,5 miljoen euro, maar de vraag is of dat geld terugverdiend kan worden. Door de vele problemen blijven huurders nu massaal weg en legt de gemeente geld toe op de exploitatie. Die reputatie zal de Poldertoren nog lang achtervolgen, zo is de verwachting. De gemeenteraad liet de verschillende opties onderzoeken en spreekt zich op 25 maart uit over de beste oplossing.

Reageer op dit artikel