nieuws

Gelderse Staten redden museum Orientalis

regios

De Provinciale Staten van Gelderland hebben woensdagmorgen museumpark Orientalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen gered. De Staten verwierpen het voorstel van Gedeputeerde Staten om geen subsidie meer te geven aan het museum, dat al enkele jaren in financiële problemen verkeert.

De museumdirectie denkt binnen enkele jaren zelfstandig te kunnen functioneren met ongeveer 100.000 bezoekers per jaar, nu zij nog eenmaal een provinciaal subsidiebedrag van 165.000 euro krijgt. Voorwaarde voor de steun is dat het nu echt de allerlaatste keer is dat de provincie financieel bijspringt. ‘We willen het museum niet meer terugzien met welke geldvraag dan ook’, aldus de PvdA. Vorig jaar steunde de provincie Orientalis ook al voor de laatste keer.

Op het uitgestrekte museumterrein, dat een beschermde landschapsstatus heeft, mag niet worden gebouwd. ‘Er is dus geen ruimte voor de bouw van een hotel, een resort of een kuuroord om geld te verdienen’, verduidelijkte GroenLinks. Orientalis moet nu samenwerking zoeken met de vele andere musea in de buurt.

Reageer op dit artikel