nieuws

‘Eén nieuwe woning betekent negen verhuizingen’

regios

Er moeten dringend meer woningen in Amsterdam worden gebouwd. Want één nieuwe woning brengt zo’n negen verhuizingen op gang. Woningcorporaties moeten daarom korting krijgen op hun verhuurderheffing als ze investeren in nieuwbouw.

‘Eén nieuwe woning betekent negen verhuizingen’

Dat schrijft Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, op zijn weblog. Woningbouw bereik je volgens de GroenLinks-wethouder niet met de maatregelen uit het ‘carnavalsakkoord’ van minister Blok met D66, ChristenUnie en SGP. Zolang de corporaties meer dan 1,7 miljard moeten ophoesten, kunnen ze dat geld niet steken in nieuwe woningen.

De wethouder heeft nog twee maatregelen voor ogen. Woningverkopers wier huis ‘onder water’ staat, moeten worden geholpen met hun restschuld. ‘Dat kan met de verhuislening. In plaats van met een hypotheekbank kan je met een tiende van dat geld veel meer bereiken: de overheid financiert de restschuld tegen een schappelijke, normale rente.’

Verder zouden huurders een steeds groter deel van de woning zelf moeten kopen, naarmate hun inkomen groeit. ‘Je start op de markt als 80 procent huurder en 20 procent eigenaar. Als het je goed gaat, betaal je meer en word je in de loop van de jaren steeds minder afhankelijk van de corporatie. De jonge talenten houden geen sociale huurwoning bezet, de gearriveerden hebben bezit dat ze kunnen doorverkopen om in de metropool Amsterdam een gezinnetje te stichten en de corporaties kunnen een deel van hun bezit sneller liquide maken en weer opnieuw investeren in nieuwe woningen’, aldus Van Poelgeest.

Van Poelgeest laat onvermeld dat de gemeente Amsterdam de grondopbrengsten zelf ook hard nodig heeft. Vorige week werd bekend dat Amsterdam een nieuwe tegenvaller van ruim 200 miljoen euro op zijn grondexploitatie zal moeten incasseren. Door geschrapte vastgoedprojecten staan de inkomsten uit grondverkopen onder druk. Van Poelgeest stelde in het Parool dat er ‘nu geen tekort is’ op het Vereveningsfonds, het fonds waarmee Amsterdam bouwprojecten financiert. Hij zal ‘maatregelen treffen’ om een eventueel tekort op lange termijn te voorkomen.

Reageer op dit artikel