nieuws

Amsterdam populair bij buitenlandse bedrijven

regios

Het afgelopen jaar hebben 126 nieuwe buitenlandse bedrijven zich gevestigd in de regio Amsterdam. Ze waren samen goed voor 1.344 directe arbeidsplaatsen. De meeste nieuwkomers zijn actief in de ICT-sector, de creatieve industrie en de zakelijke dienstverlening. Door de economische crisis hebben enkele tientallen buitenlandse bedrijven in de regio vorig jaar hun deuren moeten sluiten.

Amsterdam populair bij buitenlandse bedrijven

Dat blijkt uit cijfers van amsterdam inbusiness (aib), de marketing- en acquisitieorganisatie van de Metropoolregio Amsterdam.

De afgelopen jaren trok de regio Amsterdam jaarlijks tussen de 100 en 120 nieuwe buitenlandse bedrijven aan. Op dit moment telt de regio ongeveer 2.000 buitenlandse bedrijven. Die zijn goed voor ongeveer 15 procent van de totale werkgelegenheid.

Voor 114 van de 126 nieuwe bedrijven geldt dat zij zich voor het eerst hebben gevestigd in de regio Amsterdam. Vijf bedrijven (Cargill, Crocs, Peugeot/Citroen, Douwe Egberts en American Medical) zijn verhuisd binnen Nederland. Zeven nieuwe bedrijven hebben naast een kantoor elders in Nederland een vestiging geopend of zijn een nieuwe activiteit begonnen in de regio. Uitbreidingen bij elf bedrijven die er al gevestigd waren, hebben 600 nieuwe arbeidsplaatsen opgeleverd.

De regio Amsterdam is al jaren een populaire vestigingsplaats voor hoofdkantoren. In 2012 vestigden 25 internationale bedrijven hun hoofdkantoor in de regio, goed voor 972 nieuwe arbeidsplaatsen. De aantrekkingskracht van Amsterdam wordt onder meer verklaard door de aanwezigheid van veel internationaal georiënteerde zakelijke dienstverleners en de goede bereikbaarheid via Schiphol.

Opvallend is de groei van het aantal bedrijven in life sciences (gezondheid en medische apparatuur). Het afgelopen jaar vestigden zich negen nieuwe bedrijven in deze sector, waaronder het Turkse Alvimedica en het Amerikaanse Bioventus. Ook het afgelopen jaar kwam het overgrote deel van de nieuwe bedrijven uit Noord-Amerika: 52, waarvan twee uit Canada. De groei van het aantal bedrijven uit Azië loopt iets terug doordat zij last hebben van een krimpende afzetmarkt.

Reageer op dit artikel