Heijmans bouwt extra smalle huizen voor kleine huishoudens

Heijmans bouwt extra smalle huizen voor kleine huishoudens
Een impressie van de extra smalle woningen die moeten verrijzen in Culemborg.

Heijmans gaat 14 XS (extra smal) -woningen realiseren in Culemborg en wil daarmee inspelen op de krapte op de woningmarkt.

Het is de eerste keer dat Heijmans deze nieuwe zelfontwikkelde XS-woningen (onderdeel van Heijmans woonconcept) realiseert. De woningen zijn 3,60 meter breed en 9,69 meter diep en bieden daarmee volgens het bouwbedrijf uit Rosmalen een nieuw alternatief voor onder meer éen- en tweepersoonshuishoudens.

Comfort eengezinswoning

In ontwerp en indeling heeft Heijmans ervoor gezorgd dat de XS-woningen het wooncomfort van een eengezinswoning evenaren. Aan de voorzijde van de woningen is een keuken gesitueerd en aan de achterzijde een woonkamer. Doordat de hal in het midden wordt geplaatst, is er extra ruimte gecreëerd en komt de voordeur uit in de keuken. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer, net als een vaste trap die naar de tweede verdieping leidt. Alle woningen hebben een eigen tuin, voordeur en berging, zijn EPC 0 en hebben geen gasaansluiting.

Krapte woningmarkt

Met de XS-woningen speelt Heijmans naar eigen zeggen  in op de krapte op de woningmarkt, stijgende grondprijzen en de specifieke vraag naar permanente woonruimte voor verschillende doelgroepen, waaronder starters, alleenstaanden en senioren die zelfstandig willen blijven wonen. Heijmans richt zich met de woningen op particuliere kopers en woningcorporaties (sociale huur), en wil ze ook in andere nieuwbouwprojecten realiseren.

Kopers van de XS-woningen in Culemborg tekenden op 12 juni hun koop/aanneemovereenkomst. Naar verwachting start de bouw van de woningen nog voor het einde van dit jaar.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.