Businesscase 2.0 voor nieuw stadion Feyenoord

Businesscase 2.0 voor nieuw stadion Feyenoord
Feyenoord City

Feyenoord Rotterdam en Stadion Feijenoord hebben een aangepaste businesscase voor het nieuwe Feyenoord-stadion gepresenteerd. De inkomsten uit de exploitatie zijn naar beneden bij gesteld en ook wordt nadrukkelijker rekening gehouden met de stijgende bouwkosten. Het Rotterdamse college van B en W stuurde het document donderdag 21 februari 2019 aan de gemeenteraad.

Op de eerste versie van het stadionplan was vanuit de gemeenteraad forse kritiek gekomen, onder meer gelet op de forst gestegen bouwkosten en forse ingecalculeerde inkomsten. Ook kwam Feyenoord nadien met de harde eis om jaarlijks als vaste bespeler van het stadion een performance fee van minimaal 25 miljoen euro te krijgen.

Haalbaarheidsonderzoek

In de ‘Business Case 2.0’ zijn de laatste inzichten verwerkt op basis van onder andere het recente haalbaarheidsonderzoek van stadionspecialist International Stadia Group (ISG) en enquêtes onder 27.000 seizoenkaarthouders, zakelijke bezoekers en potentiële zakelijke klanten.

Zowel aan de bezwaren van de club als uit de gemeenteraad lijkt in ieder geval enigszins tegemoet gekomen te zijn. In de aangepaste businesscase stijgt de jaarlijkse performance fee voor Feyenoord van € 17,5 miljoen naar € 25 miljoen vanaf het eerste jaar (2024-2025)  in het nieuwe stadion. De fee wordt daarna jaarlijks met 1,5% geïndexeerd.

Sightseeing geschrapt

De verwachte totale jaarlijkse exploitatie-opbrengsten uit het nieuwe stadion zijn voor het eerste seizoen naar beneden bijgesteld van 118 naar 105,3 miljoen euro. De lagere prognose komt onder meer door lagere inschattingen van de gemiddelde besteding van bezoekers van Feyenoord-wedstrijden, horeca-exploitatie, stadion-rondleidingen en  minder te verhuren vierkante meters. Ook is de post 'sightseeing & amusement', waarmee onder meer toeristen moeten worden verlokt om het het stadion te bezoeken, uit de businesscase geschrapt. In  het oorspronkelijke plan had de initiatiefnemers hier 2,1 miljoen euro voor ingeboekt.

Aanpassingen ontwerp

Net als in de eerste versie telt het nieuwe Feyenoord-stadion in de aangepaste Business Case 63.000 plaatsen, waaronder 1184 plaatsen in businessunits en 5.386 businessseats (was 6.250). Dreigende budgetoverschrijdingen door snel stijgende bouwkosten worden met aanpassingen in het ontwerp opgevangen, onder andere door een andere uitvoering van het bewegende dakdeel, herindeling van ruimten en voorzieningen en een optimalisatie van de hoofd-draagconstructie.

Bijna 400 miljoen euro

De raming van de totale investeringskosten voor de turn-key oplevering van het nieuwe stadion is nu vastgesteld op 393.800.000 euro. De investering wordt bekostigd uit leningen, eigen vermogen en het uitgeven van aandelen. Ruim de helft - 223,8 miljoen euro- wordt als constructiefinanciering verstrekt door een consortium van  banken onder leiding van Goldman Sachs. Na oplevering wordt deze constructiefinanciering omgezet in een langjarige financiering. Institutionele en particuliere beleggers brengen 100 miljoen bijeen. De gemeente Rotterdam verstrekt € 40 miljoen, Stadion Feijenoord N.V. € 20 miljoen en (sociale) investeerders en stichtingen  30 miljoen euro. Nog eens 30 miljoen euro wordt bijeengebracht door aan Feyenoord Rotterdam gelieerde investeerders.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.