Elkien vernieuwt buurt in Leeuwarden

Elkien vernieuwt buurt in Leeuwarden
Sloop

In september begint de afbraak van 43 woningen in de buurt ten zuiden van het Leeuwarder Cambuurstadion. De eerste fase van de wijkvernieuwing is inmiddels klaar.

Dat meldt de Leeuwarder Courant. Woningcorporatie Elkien werkt sinds 2015 aan een langdurige operatie om de Oud-Indische Buurt een metamorfose te geven. In totaal worden 225 woningen gesloopt en 203 teruggebouwd. Het is de bedoeling om het project in 2021 af te ronden.

In de afgelopen jaren werden 59 laagbouwhuizen afgebroken in de Lombokstraat en de Balistraat. Het ging om woningen uit 1921, die volgens de corporatie moeilijk te renoveren waren.

Elkien liet er 45 nieuwe huizen voor terugbouwen. Hiervan zijn er 36 geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens omdat deze groep in de toekomst steeds verder toeneemt, en negen gezinswoningen.

De nieuwe huizen zijn gebouwd volgens het nul-op-de-meterprincipe. Ze worden verwarmd met een warmtenetwerk.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.