Ontwikkelaars bezitten grond voor 400.000 woningen

Ontwikkelaars bezitten grond voor 400.000 woningen

Bouwers, ontwikkelaars en beleggers kunnen 400.000 woningen realiseren op percelen die ze al in handen hebben. Op papier is dat genoeg om vijf jaar te voldoen aan de opgave van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar uit de Nationale Woonagenda.

Dat blijkt uit onderzoek van Vastgoedmarkt met medewerking van het Kadaster. Marktpartijen bezitten minimaal 16.000 hectare grond die geschikt is voor woningbouw. Dat is goed voor 400.000 woningen op basis van de gemiddelde dichtheid in Vinex-wijken. Die ligt op 25 woningen per hectare.

De kans dat projecten niet tot ontwikkeling komen doordat de grond in de verkeerde regio ligt, blijkt afgenomen. Vastgoedmarkt liet de geografische verdeling van woningbouwgrond van marktpartijen in kaart brengen. Van veel bezit op minder kansrijke locaties hebben ontwikkelaars afscheid genomen.

Wel zou de bestemming van een groot deel van die grond eerst moeten veranderen. Van de 16.000 hectare heeft 13.000 hectare nog een andere bestemming, zoals agrarische grond of grasland. Woningontwikkelaar BPD heeft het meest te winnen bij bestemmingswijzigingen. De ontwikkelaar is geheel of gedeeltelijk eigenaar van zeker 2.100 hectare grond die geschikt is voor woningbouw. Daarop kan BPD zo'n 52.000 woningen laten bouwen.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in de juli/augustus-editie van Vastgoedmarkt, die 6 juli verschijnt.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.