Drie jaar vertraging nieuwbouwwijk Amstelveen

Drie jaar vertraging nieuwbouwwijk Amstelveen
De Scheg in Amstelveen

De bouwstart van de laatste uitbreidingswijk van Amstelveen loopt om verschillende redenen drie jaar vertraging op. Nieuwbouwwijk De Scheg moet 1.100 woningen krijgen.

Dat heeft wethouder Floor Gordon (D66, Ruimtelijke Ordening) aan de gemeenteraad laten weten, schrijft RTVA.nl. Het plangebied ligt in de Noorder Legmeerpolder aan de zuidkant van Amstelveen. In 2015 meldde de gemeente dat het bouwrijp maken in 2017 zou beginnen. Dat wordt nu op zijn vroegst medio 2020, aldus de wethouder. Een dag eerder meldde Dynamis al dat door een tekort aan opgeleverde nieuwbouwprojecten de woningmarkt verder op slot raakt.

Een van de redenen is dat de onderhandelingen met twee grote projectontwikkelaars over de exploitatiebijdrage die ze moeten afdragen meer tijd vergen. Bovendien heeft de gemeente maar 1,5 hectare van de 59 hectare grond in handen. De rest is in handen van vijftien kwekers en projectontwikkelaars. Een andere reden is dat door de inwerkingtreding van het nieuwe Luchthavenindelingbesluit per 1 januari 2018 10 hectare meer beschikbaar is voor woningbouw.

Een deel van het plangebied lag in de aanvliegroute van luchthaven Schiphol. Om de honderd extra woningen in te passen, is het plan aangepast. Bovendien zijn het bestemmingsplan en exploitatieplan nog niet vastgesteld. Wel is bekend dat 20 procent van het woningprogramma uit betaalbare huur- en koopwoningen zal bestaan. De Scheg krijgt verder middeldure en dure woningen.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.