'Vriezenveen het San Gimignano van Overijssel'

'Vriezenveen het San Gimignano van Overijssel'

Overijssel pakt vastgoedopgaven op eigen wijze aan. Vandaar dat vier bureaus op 6 juni op het Transformatieplein hun ideeën konden pitchen voor drie Overijsselse pleinen.

In de jury: Monique van Haaf, gedeputeerde  provincie Overijssel, Jan Jaap Kolkman, wethouder gemeente Deventer, Rico ten Hag, directeur van makelaardij Ten Hag Groep en Marieke Mentink, adjunct-directeur van Dura Vermeer Hengelo. Op het Broederenplein in Deventer moet de levendigheid terugkeren. Daarvoor is ‘verbroedering’ nodig, vindt het bureau De Plekkenmakers. Er zijn momenteel al veel initiatieven, maar dit zijn ‘nog losse stippen’.

Echt nodig is een sterk verhaal dat mensen en ideeën verbindt. De Plekkenmakers wil hiervoor een ‘Dromenlab’ organiseren; het startpunt van een meerjarige samenwerking met de omgeving. Volgens Studio Hartzema mist het Broederenplein een duidelijke identiteit. Het bureau lanceerde daarom een aantal nieuwe functies voor het plein: als verbindende schakel met de historische omgeving, als prettige verblijfsplek en als trekpleister met een nieuw te bouwen monument als icoon.

Architecten aan de Maas boog zich over de vraag hoe het centrum van het langgerekte Vriezenveen compacter kan worden. Het bureau wil de historische as weer zichtbaar, voelbaar en herkenbaar maken voor de verschillende gebruikers. Dat vraagt om het ordenen van functies en het definiëren van plekken. De historische as moet zichtbaar zijn vanaf een uitkijktoren, naar voorbeeld van de Toscaanse torens van San Gimignano.

Het Lübeckplein is leeg na werktijd en heet in de zomer. Zwolle wil Hanzeland, de stille wijk achter het station, leven inblazen. Dat vraagt volgens JHK Architecten en Studio Hartzema niet om meer massa, maar om ‘een liefdevol antwoord op de hardheid van de bestaande stedelijke ontwikkeling’. De architecten pleiten voor (veel) meer groen en wateropvangen in de stad. Een nieuw gebouw met groene gevels op het Lübeckplein vormt een groen welkom voor wie het station uit komt.

Het uitgangspunt van De Plekkenmakers sprak Van Haaf aan. ‘Verbinding maken met de omgeving begint bij mensen. Dat doen wij ook als provincie. Initiatieven bedenken wij niet vanaf de tekentafel, maar samen met betrokkenen.’ Van Haaf doelde daarmee op De Woonkeuken en de Stadsbeweging, twee initiatieven waarin de provincie samen met gemeenten, markt en burgers werkt aan urgente maatschappelijke vastgoedthema’s.

Ook Mentink is voorstander van de ‘benadering vanuit de mens’, maar ziet een combinatie met de stedenbouwkundige aanpak ook wel zitten. ‘Het slimme van het tweede idee voor het Broederenplein is dat het kijkt hoe initiatieven binnen de bestaande stedelijke structuur passen.’ Kolkman vond de benadering van Architecten aan de Maas ‘logisch’. ‘Hoe kun je de oude identiteit herstellen en weer van de mensen laten zijn? Daar is onder meer adaptief vermogen voor nodig. Functies moeten eenvoudig kunnen veranderen. De torens van San Gimignano zijn niet gebouwd als een toeristische attractie.’

Volgens Ten Hag is een gebouw alleen niet voldoen om het Lübeckplein aan te pakken. ‘Maar het is wel een goed startpunt om Hanzeland beter te verbinden met bijvoorbeeld de Zwolse binnenstad. Daar liggen kansen, met Hamburg als goed voorbeeld.’