'Rentekorting en lagere ozb voor duurzame huizen'

'Rentekorting en lagere ozb voor duurzame huizen'
Gasloos Synchroon-project in Nieuwerkerk aan den IJssel

Kopers en eigenaren van duurzame huizen moeten rentekorting krijgen op hun hypotheek en een lagere onroerendezaakbelasting (ozb) betalen. Dat zijn volgens Milieudefensie noodzakelijke maatregelen om het merendeel van de 8,2 miljoen Nederlandse woningen en gebouwen gasloos te maken.

In 2030 zal de Groningse gaskraan volledig worden dichtgedraaid, kondigde het kabinet onlangs aan. Zonder drastische maatregelen zal volgens Milieudefensie in 2030 slechts 20 procent van de Nederlandse woningvoorraad gasloos zijn. De milieuorganisatie heeft ter bespoediging een zogeheten routekaart opgesteld, waarmee over twaalf jaar 80 procent van de woningen van het gas kan worden gehaald. De routekaart bevat een pakket maatregelen bedoeld voor huizenbezitters, huurders, marktpartijen, banken, gemeenten en het Rijk.

Een van de voorstellen betreft een lagere rente op het hypotheekdeel dat wordt gebruikt voor verduurzaming van de woning. Een ander voorstel is verlaging van de ozb voor eigenaren van duurzame huizen. De snelle overstap naar duurzame warmte die Milieudefensie voorstaat, kost miljarden. Milieudefensie pleit daartoe voor een co2-belasting voor burgers en bedrijven. Dat geld zou in een transitiefonds kunnen worden gestoken, waaruit mensen met wat minder geld kunnen putten als ze investeren in duurzame oplossingen.

Belangenvereniging NVB-Bouw riep op 20 april al op tot verplichte gasloze nieuwbouw in 2019. Een dergelijk verbod op een gasaansluiting bij woningbouw geeft bouwers en projectontwikkelaars de gewenste duidelijkheid, aldus NVB-Bouw. Vereniging Eigen Huis raadt de snelle invoering van een gasverbod ten zeerste af. Volgens Eigen Huis is de ‘conservatieve’ bouwsector nog totaal niet toegerust op deze snelle transitie.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.