Rabobank wil 20.000 woningen in bestaand vastgoed

Rabobank wil 20.000 woningen in bestaand vastgoed
Transformatieproject Binck Zuid aan de Binckhorstlaan Den Haag

Rabobank wil tot 2023 de transformatie en herbestemming financieren van minimaal 1,5 miljoen vierkante meter bestaand vastgoed tot 20.000 woningen.

Dat meldt Rabobank in haar Vastgoedbericht 2018. De bank noemt het onterecht dat de aandacht voor leegstand verslapt, nu het economisch beter gaat en de vastgoedmarkt profiteert van het herstel.

Zonder maatregelen kan de leegstand oplopen tot 75 tot 100 miljoen vierkante meter in 2030. 'Dit is meer dan al het vastgoed dat we in Nederland aan kantoren en winkels nu bij elkaar hebben. Toename van leegstand wordt daarmee een maatschappelijk issue, omdat het zowel ruimtelijk als financieel tot nieuwe vraagstukken leidt', zegt Maarten Donkers, hoofd Kennis en Research van Rabobank.

Op de kantorenmarkt wordt één op de zeven vierkante meters niet gebruikt, ondanks forse reductie van de leegstand. Ook in andere segmenten als retail, maatschappelijk vastgoed en agrarisch vastgoed staan veel gebouwen leeg. In totaal gaat het om 45 tot 70 miljoen vierkante meter, schat de bank.

De bandbreedte is zo groot door het gebrek aan eenduidige informatie en definities. Dat leidt er toe dat er onvoldoende aandacht is voor leegstand in de gehele sector. Duidelijk is voor Rabobank wel dat een deel van het leegstaande vastgoed zonder maatregelen waarschijnlijk nooit meer een functie krijgt.

'Leegstand in de bestaande vastgoedmarkt biedt een kans om in te zetten op meer woningen. Dit betekent niet dat er geen nieuwbouw meer nodig is, We zien vooral potentieel voor de vastgoedsector om woningschaarste, leegstand en circulariteit in samenhang op te pakken', zegt Roel van de Bilt, directeur van Rabo Real Estate Finance.

Volgens een schatting is een miljoen woningen nodig om de behoefte van de komende 15 tot 20 jaar in te vullen. Rabobank verwacht dat een deel van de vraag naar woningen prima binnen de bestaande stedelijke contouren kan worden ingevuld. Van de Bilt: 'Het is logisch om bij de planning van woningbouw de herontwikkelingsopgave veel meer dan nu als uitgangspunt te nemen. Dat beschermt vastgoedeigenaren tegen onnodig waardeverlies en helpt woningzoekenden aan betaalbare huisvesting.'

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.