Onderzoek naar te late oplevering nieuwbouw

Onderzoek naar te late oplevering nieuwbouw

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar klachten over vertragingen bij het aansluiten van nieuwbouwwoningen op het gas- en elektriciteitsnet. Door een tekort aan personeel ontstaan lange wachttijden.

Vooral door een tekort aan technici zouden nieuwbouwkopers vaak weken tot maanden langer moeten wachten op de sleutel van hun woning. De Vereniging Eigen Huis trok hierover eerder aan de bel bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister vindt de zaak ernstig genoeg om te laten uitzoeken door toezichthouder ACM.

‘Belangrijke nutsvoorzieningen zoals gas en elektriciteit moeten wettelijk binnen achttien weken na aanvraag aangesloten worden. Als deze termijn steeds vaker overschreden wordt, is dat zorgwekkend’, zegt de bewindsvrouw. Volgens Eigen Huis zouden netbeheerders en aannemers de vraag naar nieuwe aansluitingen niet aankunnen.

Bouwers zijn vaak al klaar met een woning, maar omdat elektra en gas niet zijn aangesloten kan die toch niet worden opgeleverd. Nieuwbouwkopers kunnen dan geen vergoeding claimen voor de vertraging, maar krijgen wel te maken met extra lasten zoals de huur van een tijdelijke woning.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.