NVM: nieuwbouw moet drastische boost krijgen

NVM: nieuwbouw moet drastische boost krijgen
Scheidend NVM-voorzitter Ger Jaarsma, foto Ton Borsboom

Stagnerende nieuwbouw, een slinkend aanbod aan koopwoningen, forse prijsstijgingen en te weinig overdracht van woningen uit de corporatiesector zijn volgens NVM de ingrediënten voor de huidige woningmarkt die meer en meer vastloopt.

NVM-voorzitter Ger Jaarsma pleit dan ook voor ingrijpende maatregelen om de woningmarkt weer gezond te maken. ‘Daar zit een belangrijke rol voor alle partijen: overheden, bouwers en projectontwikkelaars en NVM-makelaars en -taxateurs. Samen kunnen we de neergang een halt toeroepen en zorgen voor een prachtige woontoekomst voor alle Nederlanders.’

Nieuwbouw moet volgens Jaarsma ‘snel en drastisch een boost krijgen’. ‘In steeds meer delen van het land gaat het niet best. Minder woningen in aanbod, flinke prijsstijgingen en consumenten die steeds minder te kiezen hebben en diep in de buidel moeten tasten om aan een koopwoning te komen. Als dit zo doorgaat, loopt de boel binnenkort vast’, zegt de NVM-voorzitter.

‘De NVM wil als altijd constructief meedenken en -praten om het tij te keren. Of het nu gaat om bestaande bouw, nieuwbouw, huurwoningen – sociaal en vrij -, of als het gaat om de transformatie van commercieel en agrarisch vastgoed, of om wijzigingen in het financieel-fiscale systeem bij huur en koop. We moeten nu echt samen de handen aan de ploeg slaan.’

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.