nieuws

Nog 35.000 woningen in lege kantoren

Projectontwikkeling

Nog meer dan 2 miljoen vierkante meter aan kantorenpanden is beschikbaar om 35.000 woningen te bouwen. Dat blijkt uit de op 14 juli gepubliceerde Transformatieatlas van Rabobank.

Nog 35.000 woningen in lege kantoren
Impact-Vastgoed-koopt-oude-ministerie-aan-Plesmanweg-Den-Haag

Dat blijkt uit de op 14 juli gepubliceerde Transformatieatlas van Rabobank. De atlas toont volgens Rabobank aan dat transformatie van kantoorpanden naar woonhuizen nog steeds een belangrijke bijdrage kan leveren aan het invullen van de tekorten op de woningmarkt. Ook draagt deze grootschalige transformatie bij aan de verduurzaming van vastgoed. Daarna volgen Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Ook buiten de Randstad liggen nog volop transformatiekansen.

Tot 2040 groeit het aantal huishoudens naar verwachting met minimaal 800.000 naar ongeveer 8,5 miljoen. Maarten Donkers, hoofd kennis & sturing Rabo Real Estate Finance: ‘Momenteel is er discussie hoe deze opgave moet worden ingevuld. Verschillende partijen doen een oproep om woningen ‘in de wei’ te bouwen. Terwijl vanuit de kantorenmarkt geluiden opgaan dat er ondertussen wel genoeg aan transformatie is gedaan. Leegstandscijfers dalen wel, maar zijn nog veel te hoog om van een gezonde markt te kunnen spreken.’

De Transformatieatlas toont de top 25-transformatiesteden in Nederland. Christian Lennartz, senior woningmarkteconoom bij Rabobank: ‘We hebben de toekomstige vraag naar woningen als vertrekpunt genomen. Op veel locaties waar nu nog kantoren al lange tijd leeg staan is nog een enorme vraag naar woningen. We stellen een tool beschikbaar aan ontwikkelaars en gemeentebestuurders om betere investerings- en planningsbeslissingen op lokale woningmarkten te kunnen nemen.’

Ook kleinere steden dichtbij de grote steden zijn zeer kansrijk, waaronder Nieuwegein (Utrecht), Capelle aan den IJssel (Rotterdam), Haarlemmermeer en Diemen (Amsterdam) en Helmond (Eindhoven). Het ligt voor de hand dat deze steden in toenemende mate jonge volwassenen (vooral jonge families) kunnen aantrekken als gevolg van de grote woningmarktdruk en hoge prijsstijgingen in de grote steden. Ook gemeenten als Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Arnhem, Kerkrade en Heerlen scoren relatief hoog.

Reageer op dit artikel