nieuws

Tekort aan bouwvakkers neemt toe

Projectontwikkeling

Het tekort aan personeel in de bouw neemt flink toe. Vooral aan timmerlieden, metselaars en installatiemonteurs is een schreeuwend gebrek.

Tekort aan bouwvakkers neemt toe
Nieuwbouw in Berkel

Ook liggen er veel kansen voor voorbereidend bouwpersoneel, zoals werkvoorbereiders en uitvoerders. Dat meldde uitkeringsinstantie UWV 19 mei.

Het UWV verwacht tot en met volgend jaar een toename van 13.000 banen voor werknemers in de bouw. Daarnaast wordt voor zzp’ers een groei van nog eens 4.000 banen verwacht. Het aantal vacatures loopt daardoor op tot 35.000, van 20.000 op het dieptepunt van de crisis.

Het UWV constateert ook dat de bouw vergrijst. Tijdens de crisis werden maar weinig leerbanen aangeboden, waardoor er nu relatief weinig bouwwerknemers onder de 25 jaar zijn. Nu de crisisjaren voorbij zijn en met name de woningbouw weer op stoom raakt, neemt het aantal WW-uitkeringen in de sector af.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) liet vrijdag in zijn conjunctuurmeting weten dat bouwbedrijven soms stagnatie ondervinden als gevolg van tekort aan personeel. Het gaat dan met name om bedrijven die actief zijn in de woningbouw.

Verder meldde het EIB dat circa drie op de tien bouwbedrijven verwachten extra personeel in dienst te gaan nemen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels