nieuws

‘Rotterdam wil nieuwe kantorentorens bij station’

Projectontwikkeling

De gemeente Rotterdam zoekt partijen die kantoortorens willen ontwikkelen ten oosten en ten westen van Rotterdam Centraal.

‘Rotterdam wil nieuwe kantorentorens bij station’
Delftse Poort, Rotterdam

Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van bronnen bij de gemeente. Op de plek van de taxtistandplaats ten oosten van het station is ruimte voor een ‘iconisch gebouw’ van 160 meter hoog. De gedachten gaan uit naar een gemengd programma met kantoren en woningen. Aan de Conradstraat, ten westen van de OV-terminal, is plek voor een toren van 180 meter.

De Provada wordt voor de gemeente het begin van een marktconsultatie voor de twee locaties. In het najaar volgen prijsvragen voor beide plekken. Het zou gaan om de grootste kantoorprojecten in de Maasstad sinds de bouw van De Rotterdam op de Kop van Zuid. Met de nieuwbouw wil de gemeente de populariteit van Rotterdam verzilveren en profiteren van de toenemende krapte op de kantoorgebruikersmarkt in Amsterdam, aldus het AD.

Nieuwbouw van kantoren bij het station betekent dat gebruikers nog meer keuze krijgen rondom Rotterdam Centraal. Op korte afstand van de taxistandplaats waar de hoogbouw van 160 meter moet verrijzen, staat het 150 meter hoge Delftse Poort. In de verbouwing van dat bestaande complex (65.000 m2) gaat CBRE Global Investors nog eens tientallen miljoenen euro’s investeren, zo werd bekend in februari. Er ontstond in Delftse Poort grote leegstand nadat NN en ING ongeveer de helft minder vierkante meters kantoor gingen gebruiken. Met een eerste verbouwing werd die leegstand maar gedeeltelijk weggewerkt.

Op korte afstand van de beoogde plek voor de toren van 180 meter aan de Conradstraat staat het Groothandelsgebouw. Dat complex met een oppervlakte van 110.000 m2 had eind maart een leegstand van 18,1 procent, zo blijkt uit de recentste trading update van Groothandelsgebouwen NV.

Reageer op dit artikel