nieuws

Ouderen vinden moeilijk huurwoning

Projectontwikkeling

Twee van de drie senioren die willen verhuizen naar een praktische en kleinere huurwoning, komen daar niet voor in aanmerking.

Ouderen vinden moeilijk huurwoning
Seniorenwoningen in Zeist

Dat meldt Plus Magazine op basis van onderzoek dat het liet uitvoeren door Rigo Research en Advies. Van de bijna 70.000 ouderen die graag willen verhuizen, vindt ongeveer één derde nieuwe woonruimte. De rest blijft noodgedwongen zitten waar men zit.

Het aanbod van aantrekkelijke huurwoningen voor senioren is landelijk gezien schaars. Slechts 7 procent (zo’n 530.000) van de huurhuizen is aantrekkelijk voor 65-plussers. ‘Aantrekkelijke huizen’ zijn dan bungalows, laagbouw-seniorenwoningen met minimaal 85 m2 vloeroppervlak en moderne appartementen met een lift. In de praktijk gaat het dan vooral om moderne appartementen. Het huuraanbod van bijvoorbeeld bungalows is nihil, constateren de onderzoekers.

Het aanbod verschilt bovendien sterk per regio. In sommige gemeenten zoals Veere (Zeeland) is het aanbod van aantrekkelijke huurwoningen extreem klein: minder dan 2 procent. In bijvoorbeeld Almere is het aanbod naar verhouding vijf keer groter: meer dan 10 procent.

Reageer op dit artikel