nieuws

Haagse college struikelt bijna over Legoland

Projectontwikkeling

De gemeenteraad van Den Haag heeft op het nippertje ingestemd met de komst van Legoland naar Scheveningen. Coalitiepartijen PvdA en Haagse Stadspartij (HSP) stemden tegen vanwege de ‘risicovolle en vage financiële constructie’.

Haagse college struikelt bijna over Legoland
Legoland en Vitalizee in Scheveningen

Dat blijkt uit berichtgeving van Omroep West over de urenlange raadsvergadering op donderdagavond 16 februari en vrijdagochtend 17 februari. Gemeente Den Haag blijkt bijna een half miljoen euro te stoppen in de komst van Legoland Discovery Centre naar de boulevard van Scheveningen. Daarnaast investeert de hofstad nog eens 16 miljoen euro in het project. Dat bedrag zal in de loop der jaren terugvloeien naar Den Haag in de vorm van erfpacht.
Deze financiële constructie was voor coalitiepartijen PvdA en HSP reden om tegen het voorstel van verantwoordelijke wethouders Boudewijn Revis (VVD) en Karsten Klein (CDA) te stemmen. ‘Wij kunnen dit niet verkopen. Wij gokken niet met publiek geld’, aldus de PvdA. Revis gaf toe dat het voorstel ‘ingewikkeld’ is maar wel ‘solide’. Wethouder Klein zei met ‘een relatief klein budget’ een topattractie naar Den Haag te halen. ‘Wij hebben geen maakindustrie. Voor de werkgelegenheid moeten wij het onder meer hebben van het toerisme.’ Dankzij steun van oppositiepartijen PVV en Groep de Mos kreeg het collegevoorstel toch nog een meerderheid in de gemeenteraad en kon een coalitiecrisis worden afgewend.

Reageer op dit artikel