nieuws

Barneveld plant nieuwe wijk met 1.500 woningen

Projectontwikkeling

De gemeente Barneveld gaat in Noord-Barneveld een nieuwe wijk met 1.500 woningen ontwikkelen. De bouw moet in 2020 beginnen.

Barneveld plant nieuwe wijk met 1.500 woningen

Dat blijkt uit een persmededeling van Barneveld en berichtgeving in De Barneveldse Krant. Wethouder Aart de Kruijf presenteerde op 17 februari het masterplan voor de nieuwe ontwikkeling. De wijk is gepland ten noorden van het Oosterbos en De Vaarst in Barneveld. Op een terrein van 80 hectare tussen de Nijkerkerweg, De Vaarst, de Esweg en de Stationsweg worden tussen 2020 en 2030 elk jaar globaal 150 woningen opgeleverd. De bouw start in 2020 aan de kant van de Nijkerkerweg. Naast woningen is er ook ruimte voor voorzieningen, zoals een supermarkt en een sportschool.
De wethouder stelt dat Barneveld snel nieuwe woninglocaties nodig heeft. Woonwijk Veller is in 2019 volgebouwd en ook Eilanden-Oost zal dan gerealiseerd zijn. In de nieuwe wijk De Burgt wordt nog wel volop gebouwd. De gemeente heeft 50 hectare grond in eigen handen, de andere dertig hectare is in eigendom van verschillende eigenaren. Op eigen grond kan Barneveld 900 huizen bouwen. Daarvan worden er 440 gerealiseerd door ontwikkelaars die een bouwclaim hebben ingekocht.
Globaal gaat de Gelderse groeigemeente uit van 25 procent goedkope woningen, 30 procent middelduur en 40 procent duur. De wijk krijgt een groen karakter. In het huidige, nu nog agrarische, gebied staan al veel bomen en zijn er verschillende slootjes en watergangen. Deze bestaande natuurlijke elementen wil de gemeente behouden en inpassen in het plan. De wijk moet daarnaast ook goed aansluiten op Park Esvelderbeek, de groene buffer tussen de woningen en bedrijventerrein Harselaar.
Het masterplan wordt op 9 maart voorgelegd aan de raadscommissie Grondgebied, waarna de Barneveldse gemeenteraad op 22 maart over het plan moet stemmen.

Reageer op dit artikel