nieuws

Transformatieplein: Leeuwenburg op De Omval

Projectontwikkeling

Gebouw Leeuwenburg in Amsterdam is een van de grootste hoofdstedelijke kantoorgebouwen. Het aan de Weesperzijde gelegen complex dateert uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Transformatieplein: Leeuwenburg op De Omval

De Leeuwenburg omvat niet minder dan 64.000 vierkante meter bruto vloer oppervlak en ligt op een steenworp afstand van de ring A10. In de directe omgeving is onder meer het Amstelstation te vinden. Hoewel de bereikbaarheid van het complex niks te wensen overlaat, wacht het op een nieuwe bestemming. Architecten kunnen ideeën daarvoor aandragen op het Transformatieplein.

Het gebouw werd ontworpen door architectenbureau Zanstra, de Clerq Zubli, Lammersma & Partners (het huidige ZZDP Architecten) en bood jarenlang onderdak aan de Rijkspostspaarbank en de postgiro. Nadat deze het pand verlieten, werd in 1998 een gedeelte van de Hogeschool Amsterdam in het enorme pand ondergebracht. Het gebouw bestaat uit veertien verdiepingen, plus een technische ruimte op de vijftiende.

De geschiedenis van de plek waar gebouw Leeuwenburg staat, gaat terug tot de Gouden Eeuw. Na de drooglegging van de Watergraafsmeer in 1629 was de Weesperzijde de belangrijkste route in de richting van Weesp. Het groeide uit tot een recreatiezone pur sang waar onder meer herbergen met aanlegsteigers voor pleziervaartuigen waren te vinden. De fraaie ligging zorgde er in de negentiende en twintigste eeuw voor dat de Weesperzijde een geliefde woonplek werd voor burgers uit betere milieus. Pas later in de vorige eeuw verrezen er kantoorcomplexen zoals in het bijzonder De Omval, waarvan gebouw Leeuwenburg deel uitmaakt naast onder meer de Rembrandttoren.

Het recreatieve element dat in dit gebied in de zeventiende eeuw werd geïntroduceerd, is daarmee overigens niet verdwenen. In de omgeving zijn onder meer modieuze restaurants te vinden. Gezien de ligging aan de Amstel is het gebied bovendien nog steeds gewild als woonwijk.

Leeuwenburg kreeg vorig jaar april een nieuwe eigenaar. Het werd toen aangekocht door Vastint Netherlands, het voormalige Pronam, voor een bedrag van zo’n 61 miljoen euro. ‘De Omval is een bewezen, bestendige kantorenlocatie met uitstekende voorzieningen voor kantoorgebruikers’, zei Cees Gehrels, managing director Vastint bij die gelegenheid. ‘Wij zijn dan ook heel content met deze aankoop die volledig past binnen onze strategie waarin wij ons richten op objecten op A-locaties waaraan wij waarde kunnen toevoegen.’

Vastgoedmarkt organiseert op de Provada (7-9 juni 2016, RAI Amsterdam) weer een Transformatieplein. Hier wordt een twaalftal te transformeren projecten gepresenteerd. Architecten komen met voorstellen voor de transformatie.

Reageer op dit artikel