nieuws

Den Haag koploper transformeren

Projectontwikkeling

Eén van de eerste dingen die de Haagse wethouder stadsontwikkeling en wonen Joris Wijsmuller deed als net aangetreden wethouder: de transformatieambitie van Den Haag opschroeven van 50.000 naar 75.000 meter2 per jaar, vertelt hij aan Cobouw. Het is bittere noodzaak wanneer de stad jaarlijks 6.000 nieuwe inwoners telt.

‘Ik ben iedere dag met transformatie bezig. Het gebeurt hier letterlijk voor mijn neus.’ Wijsmuller wijst uit het raam van zijn werkkamer waar op dat moment een torenkraan een puinbak naar beneden hijst. ‘Dit hele gebied is op dit moment één grote transformatie. De toren waar we op uitkijken en die nu wordt afgepeld wordt getransformeerd tot woningen, die ernaast is het grootste transformatieproject van Nederland. En dat zijn alleen nog maar de plekken die we zo van de stoep kunnen oprapen.’

In Den Haag staat momenteel ongeveer 19 procent van de kantorenvoorraad leeg. Belangrijke oorzaak voor die leegstand is dat het Rijksvastgoedbedrijf de afgelopen jaren zoveel panden afstootte en ministeries in nieuwe gebouwen samenvoegde. ‘Dat zijn heel veel vierkante meters,’ zegt Wijsmuller. ‘We hebben een samenwerkingsovereenkomst met het Rijk en we proberen die aantallen zoveel mogelijk te doseren. Maar als het Binnenhof straks wordt gerenoveerd, zal dat weer effect hebben op de metrages.’

‘Als gemeente doen we er alles aan om die leegstand te beperken. Soms door sloop, maar steeds vaker door transformatie. In het tempo waarop we dat nu doen, en dat gaat heel hard, er zit zelfs voor 200.000 à 250.000 vierkante meter aan vergunningen in de pijplijn, is dat gigantisch. De ambitie van Den Haag is om jaarlijks 75.000 vierkante meter te transformeren, maar daar gaan we absoluut over heen.’
Niet dat Wijsmuller zich daarmee op de borst klopt, want het is volgens hem ‘bittere noodzaak. De stad groeit harder dan we ooit hadden gedacht. Op dit moment zelfs met 6000 nieuwe inwoners per jaar.’

Het noopt de hofstad tot het maken van een inhaalslag. Waar de stad in 2005 nog 475.000 inwoners telde en de prognose toen was dat er in 2020 515.000 mensen in Den Haag zouden wonen, staat de teller anno 2016 al op 522.000. ‘Terwijl heel veel bouwplannen uit 2005 door de crisis zijn afgeblazen,” legt Wijsmuller uit. “Ofwel, de bouwproductie is gestagneerd en de bevolking is harder gegroeid dan voorzien. Dan begrijp je onze opgave.’ 

Den Haag is met twee te transformeren panden aanwezig op het Transformatieplein op de Provada.

Reageer op dit artikel