nieuws

Utrecht zoekt naar goede mix in transformatie

Projectontwikkeling

In hoog tempo zijn leegstaande kantoren in Utrecht in de afgelopen jaren getransformeerd tot – vooral – woonruimte. En voorlopig gaat die opgave door, zegt wethouder Jeroen Kreijkamp (D66, economie). ‘We zoeken naar projecten die de stad nodig heeft.’ Aldus Cobouw.

Utrecht zoekt naar goede mix in transformatie

Utrecht groeit de komende jaren van 330.000 naar 400.000 inwoners. Daardoor blijft er druk op de woningmarkt in de Domstad. En dat vergroot de kans voor succesvolle transformatieprojecten, weet Kreijkamp. Maar hij rekent zich niet rijk. ‘Natuurlijk blijft er vraag naar studentenwoningen, maar er is ook veel vraag naar middeldure huurwoningen. Bovendien staat de leegstand op dit moment nog op 13 procent, dus er zijn nog mogelijkheden genoeg.’

Tot de verhuizing naar het nieuwe gemeentekantoor had Utrecht zeventien panden in de stad in gebruik, waarvan vijftien niet in eigendom. ‘De transformatie van de meeste kantoren is kansrijk. Datzelfde geldt voor de bioscoopcomplexen die vrijkomen door de bouw van de megabioscoop naast het station.’

Bij veel projecten is creativiteit nodig, vindt Kreijkamp. ‘De Westerkerk is het pand dat we op het Transformatieplein bij de Provada op 7,8 en 9 juni 2016 in de Amsterdam Rai gaan behandelen. Het pand staat te koop. Er zijn plannen voor hotel of short stay, maar nog niet definitief. Kerken zijn spraakmakende gebouwen in de stad en sloop ligt meestal niet voor de hand. De komende tijd komen nog veel kerken leeg te staan, maar voor transformatie zijn ze altijd ingewikkeld. Weinig vloeren, veel loze kubieke meters, maar bijna altijd herkenbaar en kenmerkend in en voor een buurt. Het zijn vaak monumenten, dus vragen ze extra uitdaging, net zoals het energiezuinig maken. Bij dit type gebouwen is dus veel creativiteit nodig.’

Het hele interview met de wethouder staat op vastgoedmarkt.nl

Vastgoedmarkt organiseert op de Provada (7-9 juni 2016, RAI Amsterdam) weer een Transformatieplein. Hier wordt een twaalftal te transformeren projecten gepresenteerd.  Architecten komen met voorstellen voor de transformatie. 

 

 

 

Reageer op dit artikel