nieuws

Meelfabriek, nieuwe hotspot van Leiden

Projectontwikkeling

Velen zagen jarenlang de in 1988 gesloten en deels monumentale meelfabriek De Sleutels aan de Oosterkerkstraat 18 als een rotte kies van Leiden.

Meelfabriek, nieuwe hotspot van Leiden

Er werd zelfs geopperd om het complex te slopen, zegt directeur Margot Simons. Hoe anders is de situatie nu: het complex ondergaat een transformatie tot een plek waar het gaat leven en bruisen, waar mensen gaan wonen, werken en recreëren. Dat meldt Cobouw. 

De belangstelling voor een loft, appartement, penthouse of winkelruimte is ongekend groot, aldus Simons. Neem bijvoorbeeld de 27 lofts in het monumentale Molengebouw & Riffellokaal en de 32 appartementen in de nieuw te bouwen Singeltoren, die in maart in de verkoop gaan. Simons: ‘Schrik niet: liefst 4500 mensen hebben aangegeven een van deze 59 woningen te willen kopen. Dat is een ongelooflijk groot aantal.’

Sommige lofts hebben plafonds van 5 meter hoog. Op de begane grond van beide monumentale gebouwen is ruimte voor bijzondere winkels en horeca. Simons: ‘We willen geen geijkte concepten, maar bijzondere ondernemers die iets gaan toevoegen aan De Meelfabriek, zoals een topbakkertje of iemand die er het beste koffietentje van Leiden wil openen. De lat ligt hoog.’

De Singeltoren wordt 45 meter hoog en krijgt een moderne, strakke detaillering van beton, glas en aluminium. In het voormalige Silogebouw begint Arjen van den Hof van Vondel Hotels een hotel met negentig kamers.

De Meelfabriek ligt aan de oostelijke Singelrand van Leiden. Al sinds de sluiting van Meelfabriek De Sleutels wordt gesproken over herontwikkeling van dit terrein. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) en Welstand en Monumenten Leiden (WML) gaan akkoord met de plannen voor herontwikkeling. 

Alle bestaande gebouwen van voormalige Meelfabriek blijven behouden en krijgen een nieuwe functie. Zo worden het oude directiekantoor en poortgebouw geschikt gemaakt voor creatieve bedrijven en komen lofts in het voormalige meelpakhuis. In het voormalige ketelhuis kunnen straks onder meer seminars, workshops en exposities plaatsvinden. Ook komt hier een intiem filmhuis.

Vastgoedmarkt organiseert op de Provada (7-9 juni 2016, RAI Amsterdam) weer een Transformatieplein. Hier wordt een twaalftal te transformeren projecten gepresenteerd. Architecten komen met voorstellen voor de transformatie. 

Reageer op dit artikel