nieuws

Eigenaren liggen dwars bij transformatie

Projectontwikkeling

Langzaam raken de gemakkelijke transformateiprojecten op. En bij de moeilijke potentiële transformatieobjecten, zoals kantoren buiten binnensteden of leegstaande kerkgebouwen, heeft de eigenaar moeite om afscheid te nemen, meldt Cobouw.

Veel vastgoed is geschikt voor transformatie als de eigenaren bereid zijn om de boekwaarde te verlagen. Toch wordt er op onooglijke kantorenparken met een enorme leegstand nog steeds gehoopt op de gouden tijden van de jaren negentig. En die hoge prijs maakt een andere functie dan kantoorruimte onmogelijk.

Naast kantoren staan er steeds meer kerken leeg. Naar schatting komt de komende jaren meer dan een kwart van de 4.000 kerkgebouwen leeg te staan.  Bouwkundig lastig? Valt wel mee, vindt architect Huub Thomas van Harmonische Architectuur.  ‘Er zijn allerlei oplossingen voor inbouwpakketten die kunnen worden gebruikt, zelfs bij een slechte staat van onderhoud.’ Volgens Thomas is het moeilijk om de kerkbesturen mee te krijgen in een transformatieproject. ‘Bij protestantse kerken hebben kerkbesturen een grote zelfstandigheid. Vaak is er weinig kennis over herbestemming en te weinig professionaliteit om in zo’n proces mee te doen. Dat maakt het heel lastig. Bij katholieke kerken gaat het vaak om regelgeving vanuit het bisdom.’

 

Vastgoedmarkt organiseert op de Provada (7-9 juni 2016, RAI Amsterdam) weer een Transformatieplein. Hier wordt een twaalftal te transformeren projecten gepresenteerd.  Architecten komen met voorstellen voor de transformatie. 

Reageer op dit artikel