nieuws

Van elektriciteitscentrale tot cultuurcluster

Projectontwikkeling

In opdracht van de gemeente Maastricht werkt JHK architecten, in samenwerking met Verlaan & Bouwstra architecten, aan de restauratie en herbestemming van de voormalige elektriciteitscentrale en ketelhuizen van ‘de Timmerfabriek’, een voormalig fabriekscomplex van de Sphinx aan het Bassin in Maastricht.

De herontwikkeling van dit complex maakt onderdeel uit van het stedelijk ontwikkelingsproject Belvédère Binnensingel waarbinnen de ‘Timmerfabriek’ wordt herbestemd tot Cultuurcluster.Dit cluster dient als aanjager voor de herontwikkeling van dit voormalige industriegebied ten noorden van het centrum van Maastricht. Na een grondige restauratie en verbouwing zullen de drie bestaande hallen onderdak bieden aan het Maastrichtse filmhuis Lumière en een bijbehorende horecagelegenheid.

De zes filmzalen van het filmhuis, met een totale capaciteit van ruim 500 man, worden in de drie karakteristieke hallen geplaatst. De onderste drie worden deels in de grond gedrukt waardoor er meer ruimte ontstaat om de oude kapconstructies te blijven ervaren.

Bovenop deze drie zalen ontstaat een doorlopende foyer die de drie hallen met elkaar koppelt. In de voormalige elektriciteitscentrale, de hal direct aan het bassin, staat een horecagelegenheid gepland met een terras aan het water. Deze horecagelegenheid biedt bezoekers de gelegenheid om tussen de oude ketels van de centrale te lunchen of te dineren, eventueel gecombineerd met een bezoek aan het filmhuis dat direct met de horeca verbonden is. De entree van het filmhuis, de keuken en de kantoren van het filmhuis worden ondergebracht in het aangrenzende Hennebiquegebouw dat de drie hallen koppelt met de Timmerfabriek. In dit bestaande gebouw wordt een doorbraak gerealiseerd met een grote luie trap. Deze koppelt het Bassin aan de Binnencour, de centrale binnenplaats van het fabriekscomplex en vormt daarmee direct de hoofdentree van het totale Cultuurcluster.

Vastgoedmarkt organiseert op de Provada (7-9 juni 2016, RAI Amsterdam) weer een Transformatieplein. Hier wordt een twaalftal te transformeren projecten gepresenteerd.  Architecten komen met voorstellen voor de transformatie. JHK Architecten is een van de architectenbureaus die aanwezig zijn op het Transformatieplein. 

Reageer op dit artikel