nieuws

Transformatie Blaak 16 in volle gang

Projectontwikkeling

De transformatie van het kantoorgebouw Blaak 16 (14.500 m2) in Rotterdam is in volle gang. Mede-eigenaar Cairn Real Estate hield 26 januari 2016 een ontvangst voor relaties. Het pand deed ooit mee aan de allereerste aflevering van het Transformatieplein.

Transformatie Blaak 16 in volle gang

Kantoorgebouw Blaak 16 wordt ingrijpend onder handen genomen en gemoderniseerd. Zo worden de gevelplaten vervangen en de vloeren worden opengebroken, opdat het volle oppervlak van 1.4.00 m2 kan worden benut. Dit is mogelijk doordat door het hele pand een sprinklerinstallatie wordt aangelegd.

‘Op één etage maken we een vide, in overleg met de toekomstige eindgebruiker kunnen wij dat, wanneer dat wordt gewenst, op meer etages doen’, vertelt director Leasing & Asset Management Eppo Danser van Cairn. Het pand wordt ontwikkeld vanuit het idee dat een internationale onderneming er een hoofdkantoor vestigt. ‘We zijn met verschillende partijen in gesprek, maar wachten niet te lang – sowieso behoort verhuur als multi-tennant gebouw ook tot de mogelijkheden.’

Die optie ziet Danser zeker niet als diskwalificatie. ‘Een eindbelegger loopt daardoor een kleiner risico dat het pand in één keer leeg komt te staan.’ Naar die eindbelegger wordt door de huidige eigenaren van het pand overigens nog gezocht. ‘Maar wij ontwikkelen het samen met mede-eigenaar Kadans alsof het voor eigen portefeuille is. Dat zie je terug in onze aanpak en het gebruik van de materialen.’

Het pand krijgt een grote ontvangstruimte op de begane grond, met daarboven elf verdiepingen. Op de bovenste etage wordt een exclusief kantoor ingericht, met een dakterras met uitzicht over de stad. In de eigen garage is plaats voor maximaal 151 auto’s. De gevel wordt voorzien van nieuwe betonnen beplating in antraciet, met kleine kleurverschillen waardoor de gevel reliëf krijgt. De rode neonletters met de tekst ‘Alles van waarde is weerloos’ van Lucebert, die jarenlang het aanzicht van het gebouw bepaalden voor treinreizigers die over het Luchtspoor langs het gebouw reden, worden op het dak teruggeplaatst.

Blaak 16 werd in 2013 door de toenmalige eigenaar IVG ingebracht bij de eerste aflevering van het tijdens de Provada gehouden Transformatieplein. De pitches van plannen voor herbestemming door architecten wekten de belangstelling van de huidige ontwikkelaars. IVG deed het pand in maart 2014 voor 6,5 miljoen euro van de hand aan Cairn (toen nog MPC Capital Nederland), Kadans en een consortium van investeerders.

De bouw is in juli 2015 van start gegaan. De oplevering staat gepland voor de zomer van 2016.

Reageer op dit artikel