Fenix I van Heijmans wint op Mipim

Fenix I van Heijmans wint op Mipim
Robert Winkel en Peter van der Gugten

Fenix I heeft de MIPIM / Architectural Review Future Project gewonnen in de categorie Old & New. Robert Winkel nam samen met Peter van der Gugten van Heijmans met trots de prestigieuze prijs in ontvangst tijdens de prijsuitreiking op de MIPIM 2019 in Cannes. MVSA Architects + Stefano Boeri Architetti werden gekroond tot de overall winnaar van de avond, nadat ze de prijs voor Mixed-Use hadden ontvangen voor hun Wonderwoods-project.

De Mipim/AR Future Project Awards vieren excellentie in projecten die niet gebouwd of in aanbouw zijn. Dit award programma selecteert projecten van over de hele wereld van innovatieve en hoge kwaliteit architectuur, die met succes hebben gereageerd op de ontwikkel-/ontwerpopgave en impactvol zijn voor omringende omgeving en toekomstige gebruikers. De juryleden van dit jaar waren onder meer Roger Zogolovitch, Creative Director van Solidspace; Peter Stewart, architect en directeur, Peter Stewart Consultancy; Jeremy Melvin, oprichter van Urbik en Paul Finch; Editorial Director, Architectural Review.

Uit het juryrapport: 'The design of Fenix I makes a coherent relationship between old and new which elegantly dovetails existing and added structure and convincingly first into its docklands context.' Daar kan Heijmans het mee doen. Eerder won Peter van der Gugten ook al de ULI NL award, voor zijn inzet voor het ontwikkelvak.

Holland-Amerika Lijn loods

Fenix I is een combinatie van renovatie en herbestemming van de voormalige Holland-Amerika Lijn loods met daar bovenop nieuwbouw van een gevarieerd woonprogramma van huur- en koopappartementen. De pakhuizen bevinden zich aan de kade van de Rijnhaven in Katendrecht in Rotterdam. Fenix I blinkt uit op architectonisch gebied, maar is bovenal een technische uitdaging: een immens stalen tafelconstructie (als overgang tussen oud-nieuwbouw) is door de bestaande loods geplaatst en draagt de loftwoningen die erboven in beton zijn opgetrokken. In de bestaande loods komt een mixed-use programma met werken, cultuur, recreëren en parkeren. Een actieve plint langs de kade en Veerlaan zal diverse ondernemingen huisvesten die actief zijn in de 3 C’s: cultuur, culinair, creatief. Bovenop de loods zullen in totaal 212 loftwoningen worden gerealiseerd, die volledig naar de wensen van de kopers horizontaal of zelfs verticaal zijn gekoppeld en ingedeeld. Elke woning is daarmee uniek.

Winnaars 2019

MVSA Architects + Stefano Boeri Architetti werden gekroond tot de overall winnaar van de avond, nadat ze de prijs voor Mixed-Use hadden ontvangen voor hun Wonderwoods-project. Andere prijswinnaars waren Paul Lukez Architecture die de Jeu D’Esprit-prijs won voor hun drijvende brug en de duurzaamheidsprijs werd toegekend aan Moriyama & Teshima Architects met Acton Ostry Architects voor hun werk aan The Arbor.
Voor de volledige lijst met winnaars staat hier.

Francine Bardoel

Francine Bardoel

Eindredacteur Vastgoedmarkt/de Architect

Francine werkte van december 2018 tot en met december 2019 voor Vastgoedmarkt en de Architect als eindredacteur.

Bio:

-2011-2019 Hoofdredacteur Universiteit van Tilburg, Univers

-2005-2011 Hoofdredacteur website, krantenpagina en magazines bij de provincie Utrecht

-Voor 2005 Regisseur en programmamaker bij diverse omroepen

Mustread voor vastgoed:

Italo Calvino, De onzichtbare steden. In  dit boek brengt Marco Polo verslag uit van zijn reizen aan zijn gastheer, de machtige Kublai Kan, Keizer der Tataren. Langzaamaan beseft de keizer echter dat hem fictieve plaatsen worden beschreven, die alle verwijzen naar Marco Polo's eigen stad. Dit boek laat prachtig zien dat je de gebouwen uit je jeugd altijd het mooist blijft vinden.