nieuws

Genomineerd: Pieter Affourtit, ex-ceo WPM Groep

Loopbaan

Pieter Affourtit is ambteloos burger sinds de overdracht op 16 februari 2016 van WPM Groep aan Colliers International. Vijftien jaar lang gaf hij leiding aan het bedrijf, dat uitgroeide tot een van de grootste spelers op het terrein van beheer en advisering.

Al veertig jaar is Affourtit actief in het vastgoed, een solide kandidaat dus voor de titel ‘Vastgoedman van het Jaar 2016’. Aanvankelijk stond hij nog aan de zijlijn, als adviseur op het terrein van distributieplanologie bij het toenmalige Centraal Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Hij schreef er negen jaar lang onderzoeksrapporten over de ontwikkelingsmogelijkheden van winkelgebieden in Nederlandse dorpen en steden. Via een overstap naar de Vendex Food Group komt hij in contact met WPM, waar hij in 1990 in dienst komt.

Na zeven jaar krijgt Affourtit de gelegenheid het bedrijf samen met anderen over te nemen. Vanaf 2000 is hij als ceo verantwoordelijke voor alle activiteiten WPM Groep. Hij voert er een holdingstructuur in met een aantal zelfstandige dochterondernemingen met een grote mate van autonomie. In augustus 2014 start hij gesprekken met ceo Jaap van Rhijn van Colliers Nederland over een fusie van hun beider bedrijven. Met succes.

Affourtit staat in de sector bekend als een bevlogen man, die de lat hoog legt, zowel voor anderen als zichzelf. Hij is een snel denker, voelt zich thuis in het debat, wat hij vele jaren etaleerde in discussie van opkomend vastgoedtalent als juryvoorzitter van de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award. Bestuurlijk was hij tussen 2004 en 2007 actief als voorzitter van de Nederlandse Raad van Winkelcentra NRW.

Hij is zijn eerste liefde altijd trouw gebleven: het onderzoek naar de ontwikkeling van stedelijke gebieden. Affourtit was de drijvende kracht achter de instelling van de WPM Groep/Vastgoedmarkt Steden in Beweging-Award, die in 2013 voor de eerste keer werd uitgereikt aan de gebiedsontwikkeling Inverdan in Zaanstad. De twee volgende jaren ging de prijs naar respectievelijk Rotterdam Central District in Rotterdam en De Hallen in Amsterdam.

Ook na de verkoop van zijn bedrijf blijft hij actief in de vastgoedsector. In een interview met Vastgoedmarkt schetst Affourtit een toekomst waarin hij blijft lesgeven (onder andere aan ASRE) en projecten en adviseurschappen blijft doen.

Naast Pieter Affourtit zijn genomineerd voor de titel ‘Vastgoedman van het Jaar 2016’:

Hall of fame

Bekijk hier wie in de voorgaande veertien jaar werd uitgeroepen tot Vastgoedman van het Jaar. Als enige vrouw ontving Karin Laglas de prijs in 2006. Zij was toen directeur Nederland van Rodamco Europe.

Reageer op dit artikel